Jesienne ratatouille z kurkami

 Jesienne ratatouille czyli jednogarnkowe, aromatyczne danie na bazie cukinii, fasoli, pomidorów i ziół… a do tego kurki…

Oto mój pomysł na szybką, pełnowartościową potrawę bez mięsa… z nutą zbliżającej się jesieni…

Kurki, to chyba jednak moje ulubione grzybki. Mają piękny aromat, wyraźny smak, ładny kształt , wyjątkowy kolor, zwartą konsystencję a na dodatek można je przechowywać dłużej niż jakiekolwiek inne świeże grzyby. Kiedy więc pojawiają się w sklepach, bardzo chętnie po nie sięgam zamiast pieczarek. Można je wykorzystywać na wiele różnych sposobów tak jak inne grzyby i tak jak pieczarki. Sos do mięs czy jajecznica z cebulką i z kurkami to najbardziej znane kurkowe hity. Ja dzisiaj proponuję aromatyczne ratatouille – warzywne danie rodem z Prowansji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Produkty

-200g. kurek

-1-2 małe cukinie

-puszka czerwonej fasoli

-puszka rozdrobnionych pomidorów

-puszka czerwonej fasoli

-cebula pokrojona w kostkę

-2-3 przeciśnięte ząbki czosnku

-suszony grzybek

-pęczek koperku

-zioła prowansalskie

-łyżeczka masła klarowanego

-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

W głębokim rondlu rozgrzać masło klarowane, i podsmażyć na nim cebulkę. Dodać rozdrobnione kurki, pokrojoną na kawałki cukinię, pomidory i fasolę (razem z zalewą). W razie potrzeby podlać wodą. Do warzyw dodać rozkruszony, suszony grzybek, rozgnieciony czosnek, pęczek pokrojonego koperku. Dodać według uznania sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dusić, aż cukinia stanie się miękka.

Smacznego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *