Włoski krem pomidorowy z mozzarellą

DSC08776

Oprócz pomidorów, włoski krem pomidorowy nie ma nic wspólnego z naszą zupą pomidorową. I chociaż większość z nas uwielbia pomidorówkę, to jednak szczerze trzeba przyznać, że włoska wersja jest zdecydowanie zdrowsza.

A to dlatego, że w uczciwie przygotowanym kremie pomidorowym głównym składnikiem są rzeczywiście pomidory. Nie ma w nim mąki, śmietany, ani nawet wody. Pyszna i aromatyczna  bomba potasowa.

Idealny ( i uczciwy ) krem pomidorowy można zjeść w Trattorii Presto w Łodzi na ul Piotrkowskiej 67. Gęsty, esencjonalny, podawany z grzanką z serem – naprawdę pyszny.

Wiem co mówię, ponieważ miałam go okazję porównać z oryginałem, we Włoszech w regionie weneckim. Tam jednak oprócz/zamiast grzanek, do kremu pomidorowego podawana jest również mozzarella. Może być duża kulka, mogą być małe kulki a może być też mozzarella tarta. Każda wersja jest dobra i ja stosuję każdą z nich. W mojej wersji ( wzorem tych włoskich ) znalazł się również czosnek i aromatyczne zioła.

Składniki dla ok. 3 osób

-trzy puszki pomidorów lub w okresie letnim ok. 2kg pomidorów bez skórki

-ok. 300-500 ml soku pomidorowego

-wybrany gatunek mozzarelli

-3-4 ząbki czosnku

-łyżka masła

-czubata łyżeczka ksylitolu lub stewii

-bazylia, oregano lub zioła prowansalskie według uznania

-liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego

-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Pomidory zblendować w garnku. Zagotować dodając sok pomidorowy w ilości według uznania – tak aby zachować gęstość kremu. Dodać przeciśnięty czosnek, zioła, ksylitol i resztę składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować chwilę. Na koniec dodać masło – nie gotując. Podawać z ulubionym rodzajem mozzarelli.

Smacznego 🙂

DSC08771

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *