Sałatka z marynowanych grzybów

 

DSC05044

Mam wrażenie, że dawniej grzybki marynowane były większym rarytasem niż dzisiaj. Od pewnego czasu zauważam, że nie znikają już tak szybko ze świątecznego stołu i najwyraźniej przejadły nam się w takiej postaci w jakiej je znamy. Dlatego kiedy natknęłam się na inny sposób ich podania, musiałam go jak najszybciej wypróbować.

Tym bardziej, że w przepisie znalazłam składniki które bardzo lubię i często używam: cebulka+ czosnek+parmezan. Przygotowanie również okazało się zachęcająco proste. Nie pozostało więc nic innego, jak tylko wypróbować.

Po wypróbowaniu zdecydowanie stwierdzam, że to

zupełnie inny wymiar grzybka 🙂

Polecam

DSC05049

Składniki

-słoik marynowanych grzybków

-duża cebula

-2 ząbki czosnku

-2 łyżeczki dobrego oleju z pierwszego tłoczenia

-sól i pieprz

-10 dag parmezanu

-słone babeczki

Przygotowanie

Grzyby dokładnie osączyć z zalewy i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać i rozetrzeć z niewielką ilością soli. Połączyć grzyby z cebulą i czosnkiem. Porządnie doprawić pieprzem, dolać olej i wymieszać. Nałożyć do słonych babeczek. Parmezan zetrzeć na wiórki i posypać nim grzybki.

Smacznego 🙂

Ps. Grzybki bez parmezanu, można przełożyć do słoiczka i mieć gotowe pod ręką. Im dłużej leżą w cebulce i czosnku, tym ich smak jest lepszy.

DSC05046

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *