Archiwa kategorii: Moje Smaki

Tajskie czerwone curry z indyka

Tajskie smaki, od dawna były w kręgu moich zainteresowań. Zanim jednak poznałam je osobiście – u źródła – nie do końca wiedziałam na czym polega tajemnica tych smaków i czego użyć, żeby odtworzyć je w domu. Aby uzyskać namiastkę tych smaków, używałam kiedyś – o zgrozo – kostki rosołowej do potraw tajskich. Wtedy byłam nawet zadowolona, dzisiaj już wiem, że to była marna namiastka.

Zapraszam na tajskie czerwone curry z indyka z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw.

Czytaj dalej

Smażone jabłuszka

Smażone jabłuszka to pyszny i zdrowy deser, którym możemy się bezstresowo delektować zawsze kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Pierwotnie znałam je tylko jako dodatek do mięs, ale ich smak tak mnie zaczarował, że stał się jednym z najlepszych deserów.

Czytaj dalej

Pełnoziarniste penne z sosem truflowym

Pyszny, truflowy smak to nie jedyna zaleta tego dania – dzisiejsza propozycja, to również lżejsza i mniej tucząca wersja tego przysmaku. Aby tak się stało, wystarczy zwykły makaron zastąpić makaronem z mąki pełnoziarnistej, a zamiast śmietany w sosie wykorzystać jogurt i mleko. Dzięki temu potrawa staje się mniej tłusta i ma więcej cennego błonnika.

Czytaj dalej

Jajka faszerowane – zasmażane

Przeróżnych kombinacji faszerowanych jajek jest cała masa i chętnie wypróbowuje ich kolejne wersje, jednak od lat, wciąż wracam do tych jednych – zapiekanych.

I właściwie nie wiem, dlaczego dotąd się tu jeszcze nie znalazły…

Nadrabiam więc tę zaległość z przyjemnością właśnie teraz – tuż przed Wielkanocą.

Czytaj dalej

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...