Chociaż w kalendarzu wciąż mamy lato, za oknem nagle zrobiło się jakoś jesiennie. W takie szare, deszczowe dni, kiedy i chłód i wiatr, znów przychodzi ochota na upichcenie czegoś sycącego i pożywnego. A ponieważ zrobiło się jesiennie, zatęskniłam za typowo polskimi, jesiennymi smakami.
Archiwa kategorii: Moje Smaki
Orientalna potrawka z tofu
Nie wiem czy kiedykolwiek będę mogła o sobie powiedzieć, że jestem wegetarianką, ale z pewnością mogę powiedzieć, że jestem osobą poszukującą, słuchającą i otwartą na weryfikację posiadanej wiedzy i informacji. Dzięki temu wiem, że raz zdobyta wiedza, nie musi być (i prawie nigdy nie jest) aktualna przez całe życie. Bo życie się zmienia i zmienia się o nim wiedza.
Po co ten wstęp przy okazji potrawki z tofu ?
A no, po to, żeby wreszcie sobie uświadomić, że ograniczenie mięsa to już nie tylko nasza indywidualna sprawa. Już nie tylko kwestia naszego zdrowia i urody, ale niestety – jakkolwiek patetycznie to brzmi – życia całej Ziemi.
Chłodnik arbuzowy z mozzarellą
Tak już mam, że kiedy coś mi zasmakuje, dla urozmaicenia wymyślam wokół tej potrawy kolejne odsłony i wariacje. Tak jest np. z włoskim kremem pomidorowym, zupą tajską, masalą i ostatnio również właśnie z arbuzowym chłodnikiem.
Zupa Miso
Tym razem ugotujemy coś po japońsku.
Miso to tradycyjna japońska zupa, jadana praktycznie codziennie. Jest wiele sposobów jej wykonania i każda gospodyni ma na nią swój sekret, jednak w każdej z wersji podstawą jest pasta sojowa – miso.
Domowe falafele z sosem BBQ
Cieciorka, to jedno z tych kulinarnych odkryć, które wciąż odnajdują w mojej kuchni nowe zastosowania. Neutralny smak sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów, a jej cenne właściwości odżywcze i zdrowa porcja roślinnego białka, jeszcze bardziej do tego zachęcają.
Tym razem pokusiłam się o przygotowanie z niej zdrowych, domowych falafelków.