Włoski krem pomidorowy z mozzarellą i awokado

Pozostając w temacie włoskim, przypomniał mi się przepyszny włoski krem pomidorowy na który przepis podawałam jakiś czas temu. Na stałe wszedł do mojego jadłospisu i wciąż powstają jego kolejne pyszne wariacje.

Oto jedna z nich.

Przepis podstawowy jest dokładnie taki, jak podawałam Tutaj. Dla przypomnienia wygląda on tak:

Składniki dla ok. 3 osób

-trzy puszki pomidorów lub w okresie letnim ok. 2kg pomidorów bez skórki

-ok. 300-500 ml soku pomidorowego

-wybrany gatunek mozzarelli

-3-4 ząbki czosnku

-łyżka masła

-czubata łyżeczka ksylitolu lub stewii

-bazylia, oregano lub zioła prowansalskie według uznania

-liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego

-sól i pieprz do smaku

W tej wersji potrzebujemy dodatkowo miękkie awokado.

Przygotowanie również wygląda tak samo:

Pomidory zblendować w garnku. Zagotować dodając sok pomidorowy w ilości według uznania – tak aby zachować gęstość kremu. Dodać przeciśnięty czosnek, zioła, ksylitol i resztę składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować chwilę. Na koniec dodać masło – nie gotując.

Różnica w dzisiejszej wersji, polega na dodatkach, bo oprócz mozzarelli do kremu dodajemy pokrojone awokado. A jeżeli mamy pod ręką szczypiorek, to uzyskamy zupełnie nowy wymiar pozornie tego samego kremu.

Smacznego

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *