Zapiekanka rybna z cukinią i szpinakiem

Ryba na obiad, to zawsze dobry pomysł… szczególnie wtedy, kiedy jej przygotowanie nie jest skomplikowane. A jeżeli jeszcze podana jest z warzywami, to już mamy kompletny posiłek idealny. Taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja. Zdrowa, nietucząca, smaczna i prosta.

Do jej przygotowania potrzebujemy

-ok. 500 – 600 g filetów rybnych (ja wybrałam dorsza atlantyckiego)

-średniej wielkości cukinię

-op. świeżego szpinaku

-dwie puszki pomidorów

-ulubiony żółty ser

-2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

-zioła prowansalskie

-szczypiorek

-sól i pieprz

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni C. Cukinię pokroić w plasterki. Z ryby zdjąć skórę i pokroić na kawałki. Pomidory wymieszać w naczyniu z czosnkiem i ziołami prowansalskimi według uznania oraz posolić i popieprzyć do smaku. Brytfankę lub duże naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem. Ułożyć warstwę cukinii i posolić. Na cukinię położyć kawałki ryby i również posolić. Na rybę rozłożyć listki szpinaku i polać wszystko pomidorami. Wstawić do piekarnika na ok. 30 min. Po tym czasie ułożyć na zapiekance żółty ser i zapiekać podwyższając maksymalnie temperaturę przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *