Zupa kokosowa z krewetkami

Każda Walentynka wie jak przez żołądek, trafić do serca swojego Walentego.

Ja również.

Wystarczy jeden składnik, aby zobaczyć ten błysk w oku i uśmiech na twarzy… czy mogłam go nie wykorzystać w Walentynki… ?

U mnie tym magicznym składnikiem jest kokos i wszystko co z niego zrobione. To dlatego w Microclimacie jest go całkiem sporo… a że przy okazji jest zdrowy i smakuje również mnie, chętnie po niego sięgam przy różnych okazjach i bez okazji.

Tym razem w Walentynki.

Zupa na którą podaję dzisiaj przepis, jest wariacją na temat obłędnych tajskich zup kokosowych, którymi zajadaliśmy się podczas pobytu w Tajlandii. Oprócz krewetek, mleka kokosowego i charakterystycznych dla kuchni tajskiej przypraw, moja wersja ma mieszankę orientalnych warzyw i pomidory. Jest więc wersją bardzo pożywną i pełnowartościową.

Składniki

-kg krewetek

-mieszanka mrożonych warzyw do potraw chińskich

-200-250 g. pieczarek mini przekrojonych n pół

-1-2 puszki mleka kokosowego

-puszka rozdrobnionych pomidorów

-2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

-1-2 gałązki trawy cytrynowej (rozbite tłuczkiem)

-starty kawałek imbiru

-1-2 łyżeczki ksylitolu

-curry, chilli i sól do smaku

-pęczek świeżej kolendry

Przygotowanie

Krewetki rozmrozić, zdjąć ogonki i wrzucić do garnka. Dodać wszystkie składniki (oprócz kolendry), dolać wody według uznania i gotować ok. 30 minut. Doprawić do smaku tak, aby uzyskać balans między smakami: słodkim-kwaśnym-pikantnym i słonym. Każdą porcję posypać świeżą kolendrą.

Smacznego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TUTAJ  wersja z kurczakiem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *