Boczniaki w sosie bryndzowym

Dzisiaj propozycja prostego dania z serii tych – nieinstagramowych, czy jak kto woli – pięknych inaczej… ma jednak wiele zalet nie do przecenienia… jest smaczne, nieskomplikowane, zdrowe i swojskie, a wszystkie składniki są „nasze”.

Jeżeli lubicie boczniaki, ale nie macie na nie pomysłu, to być może ten swojski przepis, będzie dla kogoś kolejną inspiracją.

Smak bryndzy również  jakiś czas temu skradł moje „kubki smakowe” i również chętnie wykorzystuję ją w kuchni. Dla wielbicieli podobnych smaków, na końcu postu, czeka kilka moich boczniakowo-bryndzowych wariacji… tym razem spotkały się w jednym daniu.

Zachęcam do wypróbowania.

Produkty

– 300 g boczniaków

-10-15g bryndzy

-cebula pokrojona w piórka

-kilka łyżek mleka

-łyżka otrąb owsianych

-łyżeczka masła klarowanego

-suszony grzybek-

1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

-kostka warzywna bio

-sól i pieprz do smaku

-kasza i/lub ulubione warzywa – u mnie tym razem brokuły

Przygotowanie

Cebulę zrumienić na rozgrzanym maśle klarowanym, dodać pokrojone na duże kawałki boczniaki i razem przesmażyć. Bryndzę rozgnieść widelcem w miseczce i dodać tyle mleka, aby po wymieszaniu uzyskać konsystencję śmietany. Dodać do boczniaków i cebuli. Rozkruszyć kostkę warzywną i suszony grzybek. Dodać otręby owsiane i czosnek. Dusić 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Podawać z dowolną kaszą i/lub warzywami.

Smacznego

 

 

Barszcz na bryndzy

Flaczki z boczniaków

https://microclimat.pl/kaszotto-z-bryndza-i-grzybami/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *