Chili Con Carne, w moim domu nazywane jest po prostu potrawką meksykańską. Wszystkim domownikom smakuje, więc robię ją dosyć często. Potrawy do przygotowania na co dzień, są dla mnie szczególnie atrakcyjne wtedy, kiedy oprócz niezbędnych walorów smakowo-zdrowotnych, ich przygotowanie nie zajmuje dłużej niż pół godziny 🙂 To jest właśnie jedna z nich…. potrawa idealna… szybko, smacznie i zdrowo 🙂
Składniki
-wołowe mięso mielone 1/2 kg
-pomidory z puszki w kawałkach
-puszka czerwonej fasoli-
-1-2 pokrojone w kawałki papryki w dowolnych kolorach (ja tym razem dałam czerwona i żółtą, ale zazwyczaj dodaję również zieloną)
-1 cebula pokrojona w słupki lub kostkę
-1-2 ząbki czosnku
-słodka, czerwona papryka
– pasta curry lub przyprawa curry i imbir mielony do smaku
-2-3 łyżki keczupu HEINZ
-sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso i cebulę wyłożyć na patelnię, posypać słodką papryką i podsmażyć. Kiedy mięso i cebula lekko się zrumienią dodać pomidory z puszki, pokrojoną paprykę, przyprawy, czosnek, keczup i całą puszkę czerwonej fasoli, razem z zalewą. Dusić wszystko aż papryka będzie miękka i Voila 🙂 Podawać z brązowym ryżem lub tortillą i ulubioną sałatką. Dodając wodę i więcej przypraw do smaku, otrzymamy pyszną zupę meksykańską
Smacznego 🙂
