Sezon truskawkowy w pełni, czas więc na truskawkowy obiad.
Proponuję chłodnik truskawkowy, z nasionami Chia, wiórkami kokosowymi i sezamem.
Co WY na to ?
Smakuje jak deser, ale to pełnowartościowe, pełne błonnika, pożywne danie.
Produkty
-truskawki świeże lub mrożone
-kefir lub jogurt naturalny
-nasiona Chia
-wiórki kokosowe i ziarna sezamu uprażone na suchej patelni bez tłuszczu
-opcjonalnie ksylitol do smaku
Przygotowanie
Truskawki świeże odszypułkować i pokroić na kawałki. Mrożone rozmrozić. Rozgnieść widelcem lub zgniatarką do ziemniaków – nie miksować. Wsypać 1-2 łyżki nasion Chia, wymieszać i pozostawić na kilka godzin – najlepiej na noc. Do rozgniecionych truskawek z napęczniałymi nasionami Chia, dodać tyle samo objętościowo kefiru lub jogurtu. W razie potrzeby dosłodzić ksylitolem. Dodać według uznania uprażone na suchej patelni bez tłuszczu, wiórki kokosowe i ziarna sezamu.
Smacznego.