Wielkanoc tuż, tuż, czas więc na wielkanocną potrawę. Tym razem jednak nie będą to jajka, ale równie tradycyjny składnik wiekanocnych potraw.
Biała kiełbasa… trochę inaczej.
Składniki
na jeden placek ciasta francuskiego:
-ok. 500 g siekanego szpinaku – świeży lub mrożony
-2-3 białe kiełbaski upieczone w piekarniku
-100-150 g sera lazur lub gorgonzola
-1-2 ząbki czosnku
-sól i pieprz do smaku
-opcjonalnie odrobina mleka
-roztrzepane żółtko do posmarowania ciasta.
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Do rondelka włożyć posiekany szpinak i w razie potrzeby podlać odrobiną mleka. Poddusić aż zmniejszy objętość i odparuje wodę. Dodać przeciśnięty czosnek i rozkruszony ser. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć, pozostawiając na papierze w które było zawinięte. Część masy szpinakowo-serowej ułożyć na środku ciasta. Na masie ułożyć kiełbaski i otulić je pozostałą częścią masy szpinakowej. Cisto uformować w dowolny kształt, udekorować i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec na papierze w które było zawinięte ciasto ok. 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego