Ten pyszny, czekoladowy koktajl jest idealny dla każdego kto uwielbia smak czekolady ale jednocześnie dba o zdrowie i sylwetkę. Również dla tych którzy chcą się pozbyć zbędnych kilogramów i wspomóc trawienie… a to nie koniec jego zalet…
Tajemnicą tego koktajlu jest… kefir.
Przez niektórych niedoceniany, a tym czasem przez wielu dietetyków uważany za zdrowszy od jogurtu. Zalety kefiru są bardzo cenne dla przewodu pokarmowego. Pośród wielu przetworów mlecznych, to właśnie w kefirze znajduje się około 30 różnych, najsilniejszych probiotycznych mikroorganizmów. Jeden z nich wykazuje nawet zdolności lecznicze w stosunku do salmonelli i E. coli. Warto po niego sięgać nie tylko podczas zatrucia pokarmowego, ale również podczas kuracji antybiotykowej i profilaktycznie na co dzień wzmacniając florę bakteryjną i układ odpornościowy. Idealnie sprawdzi się po zjedzeniu ciężkiego, tłustego posiłku wspomagając trawienie. Duża zawartość dobrze przyswajalnego wapnia, przeciwdziała rozwojowi osteoporozy. Wzmacnia układ immunologiczny i łagodzi objawy alergii. Mogą go pić osoby z nietolerancją na cukry mlekowe.
100 g. kefiru to ok. 50 kal, jest więc świetną propozycją dla osób odchudzających się i dbających o utrzymanie prawidłowej wagi. Można go pić do posiłków i między posiłkami. Zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na podjadanie. Koktajl, który dzisiaj proponuję jest w najczystszej postaci koktajlem białkowym. Będzie więc idealny dla osób wzmacniających mięśnie. To również zdrowy deser, dokonały po ciężkostrawnym posiłku i zawsze wtedy, kiedy nachodzi nas ochota na czekoladowe łasuchowanie.
Do jego przygotowania potrzebujemy tylko trzy produkty
-dojrzały banan
-kefir do 3% tłuszczu
-łyżeczka naturalnego kakao
Pokrojonego na kawałki banana i kakao wrzucić do blendera, zalać kefirem według uznania – tak aby kefir przykrył banana i zmiksować. Opcjonalnie, jeżeli banan nie jest wystarczająco dojrzały, dosłodzić odrobiną ksylitolu.
Smacznego 🙂