Tajskie czerwone curry z indyka

Tajskie smaki, od dawna były w kręgu moich zainteresowań. Zanim jednak poznałam je osobiście – u źródła – nie do końca wiedziałam na czym polega tajemnica tych smaków i czego użyć, żeby odtworzyć je w domu. Aby uzyskać namiastkę tych smaków, używałam kiedyś – o zgrozo – kostki rosołowej do potraw tajskich. Wtedy byłam nawet zadowolona, dzisiaj już wiem, że to była marna namiastka.

Zapraszam na tajskie czerwone curry z indyka z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw.

Produkty

-ok.500 g udźca z indyka

-opakowanie mrożonych warzyw chińskich

-puszka mleka kokosowego

-puszka pomidorów krojonych

-gałązka trawy cytrynowej

-kawałek świeżego imbiru

-3 ząbki czosnku

-dwie łyżeczki czerwonej pasty curry

-łyżeczka przyprawy curry w proszku

-szczypta przyprawy chilli

-sól do smaku

-2 łyżeczki ksylitolu

-kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie

Udziec z indyka pokroić w kostkę lub w paski. Na głęboką patelnię wyłożyć opakowanie chińskich warzyw i mięso. Dodać puszkę mleka kokosowego i pomidorów. Trawę cytrynową roztłuc tłuczkiem do mięsa i dołożyć w całości do patelni. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru zetrzeć na drobnej tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i również dołożyć do patelni. Dodać pastę curry, przyprawę curry, chili, ksylitol oraz sól i pieprz do smaku.

Dusić wszystko do miękkości mięsa, a na koniec dodać pociętą kolendrę.

Podawać z ryżem lub jako samodzielne danie z jogurtem lub kefirem.

Smacznego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *