Tajskie smaki, od dawna były w kręgu moich zainteresowań. Zanim jednak poznałam je osobiście – u źródła – nie do końca wiedziałam na czym polega tajemnica tych smaków i czego użyć, żeby odtworzyć je w domu. Aby uzyskać namiastkę tych smaków, używałam kiedyś – o zgrozo – kostki rosołowej do potraw tajskich. Wtedy byłam nawet zadowolona, dzisiaj już wiem, że to była marna namiastka.
Zapraszam na tajskie czerwone curry z indyka z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw.
Produkty
-ok.500 g udźca z indyka
-opakowanie mrożonych warzyw chińskich
-puszka mleka kokosowego
-puszka pomidorów krojonych
-gałązka trawy cytrynowej
-kawałek świeżego imbiru
-3 ząbki czosnku
-dwie łyżeczki czerwonej pasty curry
-łyżeczka przyprawy curry w proszku
-szczypta przyprawy chilli
-sól do smaku
-2 łyżeczki ksylitolu
-kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie
Udziec z indyka pokroić w kostkę lub w paski. Na głęboką patelnię wyłożyć opakowanie chińskich warzyw i mięso. Dodać puszkę mleka kokosowego i pomidorów. Trawę cytrynową roztłuc tłuczkiem do mięsa i dołożyć w całości do patelni. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru zetrzeć na drobnej tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i również dołożyć do patelni. Dodać pastę curry, przyprawę curry, chili, ksylitol oraz sól i pieprz do smaku.
Dusić wszystko do miękkości mięsa, a na koniec dodać pociętą kolendrę.
Podawać z ryżem lub jako samodzielne danie z jogurtem lub kefirem.
Smacznego