Cieciorka, to jedno z tych kulinarnych odkryć, które wciąż odnajdują w mojej kuchni nowe zastosowania. Neutralny smak sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów, a jej cenne właściwości odżywcze i zdrowa porcja roślinnego białka, jeszcze bardziej do tego zachęcają.
Tym razem pokusiłam się o przygotowanie z niej zdrowych, domowych falafelków.
Falafele, to bardzo popularne w krajach arabskich wegetariańskie kotleciki, przygotowane z odpowiednio przyprawionej ciecierzycy. W ramach ograniczania w mojej diecie mięsa, chętnie sięgam po tego typu potrawy i równie chętnie wypróbowuję ich własne wersje.
Oto ona, w opcji smażonej i pieczonej z domowym sosem BBQ:
Produkty
-słoik gotowanej cieciorki w zalewie
-mała cebulka
-2-3 ząbki czosnku
-po pół pęczka świeżej kolendry i świeżej natki pietruszki
-bułka tarta z siemieniem lnianym lub zwykła
-1-2 łyżki otrębów owsianych
-1 jajko
-gotowa przyprawa do falafeli lub
-po ok, pół łyżeczki kuminu, imbiru i mielonej kolendry
-sól, pieprz oraz ostra papryka do smaku
-olej winogronowy do wersji smażonej lub papier do pieczenia do wersji pieczonej.
Przygotowanie
Cieciorkę odcedzić z zalewy (zalewę zachować). Zmielić razem z otrębami, jajkiem, cebulą i czosnkiem. W razie potrzeby podlać niewielką ilością zalewy z cieciorki. Dodać posiekaną świeżą kolendrę i natkę pietruszki oraz przyprawy. Doprawić do smaku i wyrobić na dobrze formującą się masę. Jeżeli będzie za gęsta, dolać zalewy z cieciorki, jeżeli będzie za rzadka – dosypać trochę otrębów lub bułki. Formować 4-5 cm, spłaszczone kotleciki. Obtoczyć w bułce z lnem. Do wersji smażonej rozgrzać na patelni olej winogronowy, Zrumienić szybko z obu stron i wykładać na papierowy ręcznik. Do wersji pieczonej, nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć kotleciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15-20 minut aż kotleciki się zrumienią.
Moja propozycja podania, z domowym sosem BBQ.
Sos BBQ
Zblendować:
-puszkę pomidorów
-garść daktyli lub suszonych śliwek kalifornijskich
-2-3 łyżki keczupu
-1-2 ząbki czosnku
-4-5 łyżeczek octu balsamicznego
-1-2 łyżeczki musztardy
-łyżka sosu sojowego
-pół łyżeczki suszonego imbiru
-łyżeczkę suszonej papryki wędzonej
-sól i pieprz do smaku
Smacznego