Domowe falafele z sosem BBQ

Cieciorka, to jedno z tych kulinarnych odkryć, które wciąż odnajdują w mojej kuchni nowe zastosowania. Neutralny smak sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów, a jej cenne właściwości odżywcze i zdrowa porcja roślinnego białka, jeszcze bardziej do tego zachęcają.

Tym razem pokusiłam się o przygotowanie z niej zdrowych, domowych falafelków.

Falafele, to bardzo popularne w krajach arabskich wegetariańskie kotleciki, przygotowane z odpowiednio przyprawionej ciecierzycy. W ramach ograniczania w mojej diecie mięsa, chętnie sięgam po tego typu potrawy i równie chętnie wypróbowuję ich własne wersje.

Oto ona, w opcji smażonej i pieczonej z domowym sosem BBQ:

Produkty

-słoik gotowanej cieciorki w zalewie

-mała cebulka

-2-3 ząbki czosnku

-po pół pęczka świeżej kolendry i świeżej natki pietruszki

-bułka tarta z siemieniem lnianym lub zwykła

-1-2 łyżki otrębów owsianych

-1 jajko

-gotowa przyprawa do falafeli lub

-po ok, pół łyżeczki kuminu, imbiru i mielonej kolendry

-sól, pieprz oraz ostra papryka do smaku

-olej winogronowy do wersji smażonej lub papier do pieczenia do wersji pieczonej.

Przygotowanie

Cieciorkę odcedzić z zalewy (zalewę zachować). Zmielić razem z otrębami, jajkiem, cebulą i czosnkiem.  W razie potrzeby podlać niewielką ilością zalewy z cieciorki. Dodać posiekaną świeżą kolendrę i natkę pietruszki oraz przyprawy. Doprawić do smaku i wyrobić na dobrze formującą się masę. Jeżeli będzie za gęsta, dolać zalewy z cieciorki, jeżeli będzie za rzadka – dosypać trochę otrębów lub bułki. Formować 4-5 cm, spłaszczone kotleciki. Obtoczyć w bułce z lnem. Do wersji smażonej rozgrzać na patelni olej winogronowy, Zrumienić szybko z obu stron i wykładać na papierowy ręcznik. Do wersji pieczonej, nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć kotleciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15-20 minut aż kotleciki się zrumienią.

Moja propozycja podania, z domowym sosem BBQ.

Sos BBQ

Zblendować:

-puszkę pomidorów

-garść daktyli lub suszonych śliwek kalifornijskich

-2-3 łyżki keczupu

-1-2 ząbki czosnku

-4-5 łyżeczek octu balsamicznego

-1-2 łyżeczki musztardy

-łyżka sosu sojowego

-pół łyżeczki suszonego imbiru

-łyżeczkę suszonej papryki wędzonej

-sól i pieprz do smaku

Smacznego

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *