Fasolka Asi – czyli czerwona fasola z czosnkiem :)

DSC06266

Czerwona fasola z czosnkiem, to przystawka wymyślona przez moją psiapsiułę. Weszła do naszego menu już na stałe. Często jest jednym z elementów wspólnych biesiad, i nie wyobrażamy już sobie jej braku 🙂 To raj dla amatorów czosnku 🙂 Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie, równie ważne jest dla mnie to, że składniki tej przystawki są bardzo zdrowe i przygotowuje się ją błyskawicznie 🙂

Prawdę mówiąc nie wiem dokładnie, jak przygotowuje ją Asia, podam więc mój, sprawdzony sposób, który pomysłodawczyni próbowała wielokrotnie i nie wnosiła zastrzeżeń 🙂

Składniki

-puszka czerwonej fasoli

-2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę

-łyżeczka musztardy

-2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

-1-2 łyżeczki cukru brzozowego (ostatecznie zwykłego 🙁

-pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Przeciśnięty czosnek rozetrzeć z musztardą i cukrem, dodać olej i wymieszać. Fasolkę odcedzić lekko z zalewy (nie płukać). Wysypać do miseczki i wymieszać z przygotowanym sosem i pokrojoną natką pietruszki.

Ps.

-Fasolka musi mieć wyraźnie słodkawy smak dlatego polecam ksylitol, aby obniżyć lub nie podwyższać  jej wartość kaloryczną 🙂

-Nie należy zbyt dokładnie odcedzać fasolki z zalewy, powinien jednak pozostać ten gęsty, fasolkowy osad. Wtedy reszta składników lepiej się rozprowadza i nie opada na dno.

-Do tej przystawki najlepiej pasuje neutralny smak oleju, nie pasuje tu np. oliwa z oliwek. Najlepszy wypróbowany przeze mnie to olej Kujawski z pierwszego tłoczenia (ten w szklanej butelce).

Smacznego )

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *