Święta, to ten czas w roku, kiedy mamy wyjątkowo dużo pokus do łasuchowania. Dla mnie jedną z tych pokus jest Gałąź Wigilijna, czyli rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym, wyglądająca jak kawałek choinki 🙂
Nie jest to lekki deser, ale dla mnie jeden z tych który musi być na świątecznym stole. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym chociaż trochę nie spróbowała obniżyć jej kaloryczności 🙂 Tym razem cukier zamieniłam na Ksylitol, czyli cukier z kory brzozy (nie jest to żaden słodzik), który ma bardzo niski indeks glikemiczny ok.7 IG (cukier ok.100 IG) i działanie dokładnie odwrotne niż cukier… ma odczyn zasadowy, cukier kwaśny… jest więc bez wątpienia lepszym wyborem niż zwykły cukier. Poświęcę mu kiedyś osobny post, bo to bardzo wartościowy produkt,
Produkty na biszkopt
-szklanka mąki
-1/2 szklanki cukru pudru
-4 jajka
-op.cukru waniliowego
-szczypta soli
Produkty na krem
-ok.400 dag masła
-8 łyżek cukru pudru
-3 łyżki kakao
-6 łyżek mleka
-op.cukru waniliowego
Do dekoracji kawałek gorzkiej czekolady i gałązki świerku, jodły itp.
Przygotowanie biszkoptu
Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po utarciu żółtek z cukrem dodać przesianą mąkę i ubite białka. Delikatnie wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć posmarowanym masłem papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową, rozprowadzić równomiernie i piec ok.30 minut w nagrzanym do ok.200 stopni piekarniku. Po upieczeniu, wyjąć z foremki do przestygnięcia, Następnie przekroić wzdłuż na dwa placki. Pozostawić do ostygnięcia , w tym czasie przygotowując krem.
Przygotowanie kremu
Utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Po uzyskaniu gładkiej masy, dodać rozpuszczone w mleku kakao i dalej razem ucierać aż wszystkie składniki się połączą a masa będzie pulchna i jednolita.
Biszkoptowe placki ułożyć obok siebie (tak aby tworzyły jeden duży placek), krojoną stroną do góry. Posmarować kremem, tak aby zostało ok.1/3 kremu. Zwinąć, formując roladę. Odkroić nierówne końce rolady. Resztą kremu posmarować całą roladę na około. Na wierzchu posypać gorzką czekoladą, startą na drobnej, wiórkowej tarce. Widelcem zrobić nierówności i /lub zarys kory. Przełożyć delikatnie na podłużny talerz i ozdobić gałązkami.