Gaspacho to najkrócej rzecz ujmując hiszpański chłodnik. Pyszny orzeźwiający i z mnóstwem witamin. Czas więc wykorzystać ostatnie ciepłe dni i najsmaczniejsze o tej porze roku pomidory, na przyrządzenie tego zdrowego, wakacyjnego dania… bez spędzania pół dnia przy piecu i bez gotowania 🙂
Gazpacho ma wiele odmian, z różnymi składnikami. Każdy region Hiszpanii i każda hiszpańska gospodyni ma na nie swój – jedynie słuszny – przepis 🙂 Mam i ja… chociaż nie jestem hiszpańską gospodynią 🙂 Gazpacho, które przygotowałam powstało na bazie tego, które próbowałam na Lanzarote – tradycyjne z warzywami. Moi współtowarzysze podróży, jednogłośnie orzekli, że smakowało tak samo 🙂
Składniki na ok. kg pomidorów
-papryka żółta i czerwona
-zielony ogórek
-pęczek rzodkiewek
-cebula
-4-ząbki czosnku
-ok.4-5 łyżek oliwy z oliwek
-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
-bułka graham
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Bułkę graham rozdrobnić, zalać wodą i odstawić do namoczenia. 1-2 pomidory wydrążyć, odłożyć nasiona (nie wyrzucać) a resztę pokroić w kostkę. Wydrążone nasiona wrzucić do garnka i dodać resztę grubo pokrojonych pomidorów do zmiksowania. 1/3 papryki żółtej i czerwonej pokroić w kostkę. Resztę rozdrobnić i dodać do garnka z pomidorami. Podobnie zrobić z ogórkiem. Rzodkiewki pokroić w kostkę i dodać do pozostałych pokrojonych w kostkę warzyw. Do garnka z pomidorami, papryką i ogórkiem, dodać pokrojoną cebulę, nieodciśniętą bułkę, czosnek, oliwę i ocet. Wszystko razem zblendować, ewentualnie dodając odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do każdej miseczki nałożyć pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, ogórek i rzodkiewki. Zalać je zmiksowanym, doprawionym do smaku i schłodzonym gazpacho.
Na wierzch można posypać grzanki z pieczywa graham przesmażone na wysmarowanej oliwą patelni.
Smacznego 🙂