Zbliża się 11 listopada. Oprócz obchodzonego w Polsce Święta Niepodległości, to również świętowany w większości Europy Dzień Gęsiny. Proponuję zatem przepis na pyszny, świąteczny obiad z polskiej, zdrowej gęsi.
Gęś, to w dalszym ciągu za rzadko wykorzystywany w naszych domach drób. A szkoda, bo to bardzo zdrowy rodzaj mięsa. Zawiera zaledwie 3-6 % tłuszczu (wieprzowina ok. 30 %). Tłuszcz gęsi, to źródło Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, a mięso to bogactwo witamin i łatwo przyswajalnego białka. Wszystko to sprawia, że gęsina nie tuczy i obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zalecana jest w profilaktyce chorób naczyniowo-sercowych i wszystkim którzy dbają o zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Gęsina lubi towarzystwo jabłka i świetnie z nim smakuje, ale dodatek śliwkowego chutney z czerwonym winem, aromatycznymi przyprawami i octem balsamicznym to najprawdziwsza „poezja smaku” 🙂
Składniki
-3 gęsie uda
-jabłka – połówka na porcję
-czerwona cebula pokrojona w kostkę
-słoiczek powideł śliwkowych bez cukru
-1-2 łyżki octu balsamicznego
-ok. pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
-majeranek, rozmaryn do natarcia miesa
-po ok. pół łyżeczki imbiru, cynamonu i kuminu
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Uda natrzeć solą i posypać majerankiem i rozmarynem. Zrumienić na patelni. Przełożyć do brytfanki i piec ok. godzinę na każdy kilogram mięsa. Obracając w połowie czasu na drugą stronę. Około 20 minut przed końcem ułożyć obok udek połówki wydrążonych jabłek w skórce.
Podczas pieczenia ud, przygotować chutney.
Z patelni na której były podsmażane uda, odlać tłuszcz – pozostawiając odrobinę na dnie. Zrumienić na nim cebulę. Dodać powidła, po pół łyżeczki imbiru, cynamonu, kuminu i pieprzu według uznania. Podlać winem i octem balsamicznym. Dusić aż cebula będzie zupełnie miękka.
Smacznego 🙂