Wielka majówka powoli dobiega końca, ale przed nami nadal kilkumiesięczny czas wielkiego grillowania i wyjazdów za miasto. Szkoda czasu na długie i skomplikowane gotowanie, dlatego moja dzisiejsza propozycja to prosty, pełnowartościowy posiłek z rybą w roli głównej. Można go w szybki sposób przygotować zarówno w domu jak i na działce 🙂
Nie potrzeba tu niczego ważyć ani odmierzać, wystarczy przygotować:
filety łososia+fasolkę szparagową+cebulę+czosnek+koperek+masło klarowane+limonkę+sól, pieprz i odrobinę kminku
Łososia posypać solą i pieprzem. Ugrillować na grillu lub patelni. Fasolkę ugotować z solą i kminkiem. Pokrojoną w kostkę cebulkę zrumienić na maśle klarowanym z odrobiną soli i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Ułożyć łososia na fasolce. Posypać zrumienioną cebulką i koperkiem. Udekorować cytryną lub limonką i podawać.
Smacznego 🙂
Ps.
Łosoś może być też pieczony w piekarniku – byle bez tłuszczy 🙂