Guacamole

O tym, że lubię awokado pisałam w Microclimacie wielokrotnie, podając z nim rózne przepisy. Uwielbiam je zarówno w sałatkach, jako smarowidło do pieczywa, pudding czekoladowy, tatar i we włoskim kremie z pomidorów. Jak dotąd jednak nie poświęciłam osobnego postu, najbardziej sztandarowej potrawie z awokado – guacamole. Dzisiaj więc nadrabiam tę zaległość, bo najlepiej smakuje w ciepłych miesiącach… jak w Meksyku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istnieje mnóstwo guacamolowych wariacji. Z pomidorami, papryką, mango i wiele innych. W każdej z nich jest również drobno pokrojona cebulka, której ja osobiście kroić nie lubię. Dlatego dzisiaj przedstawiam moją – szybszą – wersję z pomidorem, w której zamiast pokrojonej drobno cebulki jest szczypiorek.

Składniki

-miękkie, dojrzałe awokado

-dojrzały, obrany ze skórki pomidor

-szczypiorek

-świeża kolendra

-limonka

-ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

-sól, pieprz i tabasco

Przygotowanie

Awokado pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem na masę i skropić sokiem z limonki. Pomidora pokroić na ćwiartki i z każdej usunąć nasiona. Miąższ pomidora bez nasion pokroić w kostkę i dodać do awokado. Nożyczkami kuchennymi pociąć świeżą kolendrę i szczypiorek. Dodać do awokado i pomidora. Posolić, popieprzyć, dodać czosnek oraz kilka kropel Tabasco i delikatnie wszystko wymieszać. Podawać z pieczywem, grzankami lub nachos. Idealne do grillowanego chlebka.

Smacznego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *