Guacamole

O tym, że lubię awokado pisałam w Microclimacie wielokrotnie, podając z nim rózne przepisy. Uwielbiam je zarówno w sałatkach, jako smarowidło do pieczywa, pudding czekoladowy, tatar i we włoskim kremie z pomidorów. Jak dotąd jednak nie poświęciłam osobnego postu, najbardziej sztandarowej potrawie z awokado – guacamole. Dzisiaj więc nadrabiam tę zaległość, bo najlepiej smakuje w ciepłych miesiącach… jak w Meksyku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istnieje mnóstwo guacamolowych wariacji. Z pomidorami, papryką, mango i wiele innych. W każdej z nich jest również drobno pokrojona cebulka, której ja osobiście kroić nie lubię. Dlatego dzisiaj przedstawiam moją – szybszą – wersję z pomidorem, w której zamiast pokrojonej drobno cebulki jest szczypiorek.

Składniki

-miękkie, dojrzałe awokado

-dojrzały, obrany ze skórki pomidor

-szczypiorek

-świeża kolendra

-limonka

-ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

-sól, pieprz i tabasco

Przygotowanie

Awokado pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem na masę i skropić sokiem z limonki. Pomidora pokroić na ćwiartki i z każdej usunąć nasiona. Miąższ pomidora bez nasion pokroić w kostkę i dodać do awokado. Nożyczkami kuchennymi pociąć świeżą kolendrę i szczypiorek. Dodać do awokado i pomidora. Posolić, popieprzyć, dodać czosnek oraz kilka kropel Tabasco i delikatnie wszystko wymieszać. Podawać z pieczywem, grzankami lub nachos. Idealne do grillowanego chlebka.

Smacznego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *