Do stworzenia tej potrawy zainspirowała mnie… sałatka grecka 🙂
Zaglądając do lodówki w poszukiwaniu obiadowych inspiracji, rzuciły mi się w oczy kolorowe papryki, suszone pomidory, oliwki i ser Feta. Wiedziałam, że nie mogę po prostu zrobić sałatki greckiej, bo moi domownicy czekali na coś ciepłego. Pomyślałam OK, w takim razie będzie sałatka grecka na ciepło, a ponieważ dodałam mięso – powstał grecki gulasz.
Moja wersja jest z mięsem, ale równie dobrze będzie smakować w wersji bezmięsnej. Ja użyłam mięsa wieprzowego od szynki (bo akurat takie miałam pod ręką), ale może to być drób, wołowina a najlepiej jagnięcina. Gulasz ułożyłam na sycącej i pożywnej soczewicy a osobno podałam sałatę z sosem winegret.
Oto przepis na kolejny zdrowy, pełnowartościowy i szybki posiłek 🙂
Składniki
-na ok. 500 g mięsa
-duża cebula pokrojona w paski
-3-4 ząbki czosnku
-słoiczek suszonych pomidorów pokrojonych w paski
-ok. pół słoiczka zielonych lub czarnych oliwek przekrojonych na pół
-po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej – pokrojonej według uznania
-ser feta ( nie mylić z serem typu feta )
-słodka papryka w proszku
-mielony kminek
-oliwa z oliwek
-sól i pieprz do smaku
-soczewica
Przygotowanie
Mięso pokroić na kawałki i podsmażyć z cebulą na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i słodką paprykę. Dusić 10-15 minut, po czym dodać kolorowe papryki, suszone pomidory i oliwki. Posolić, popieprzyć i dusić aż mięso będzie miękkie – podlewając według potrzeby wodą. W międzyczasie ugotować soczewicę według przepisu na opakowaniu dodając sól i odrobinę mielonego kminku. Kiedy wszystko będzie odpowiednio miękkie, podawać gulasz na soczewicy. Całość posypać pokrojoną w kawałki fetą i oliwkami. Osobno podać sałatę z sosem winegret.
Smacznego 🙂