Gulasz grecki z soczewicą

Do stworzenia tej potrawy zainspirowała mnie… sałatka grecka 🙂

Zaglądając do lodówki w poszukiwaniu obiadowych inspiracji, rzuciły mi się w oczy kolorowe papryki, suszone pomidory, oliwki i ser Feta. Wiedziałam, że nie mogę po prostu zrobić sałatki greckiej, bo moi domownicy czekali na coś ciepłego. Pomyślałam OK, w takim razie będzie sałatka grecka na ciepło, a ponieważ dodałam mięso – powstał grecki gulasz.

Moja wersja jest z mięsem, ale równie dobrze będzie smakować w wersji bezmięsnej. Ja użyłam mięsa wieprzowego od szynki (bo akurat takie miałam pod ręką), ale  może to być drób, wołowina a najlepiej jagnięcina. Gulasz ułożyłam na sycącej i pożywnej soczewicy a osobno podałam sałatę z sosem winegret.

Oto przepis na kolejny zdrowy, pełnowartościowy i szybki posiłek 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

-na ok. 500 g mięsa

-duża cebula pokrojona w paski

-3-4 ząbki czosnku

-słoiczek suszonych pomidorów pokrojonych w paski

-ok. pół słoiczka zielonych lub czarnych oliwek przekrojonych na pół

-po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej – pokrojonej według uznania

-ser feta ( nie mylić z serem typu feta )

-słodka papryka w proszku

-mielony kminek

-oliwa z oliwek

-sól i pieprz do smaku

-soczewica

Przygotowanie

Mięso pokroić na kawałki i podsmażyć z cebulą na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i słodką paprykę. Dusić 10-15 minut, po czym dodać kolorowe papryki, suszone pomidory i oliwki. Posolić, popieprzyć i dusić aż mięso będzie miękkie – podlewając według potrzeby wodą. W międzyczasie ugotować soczewicę według przepisu na opakowaniu dodając sól i odrobinę mielonego kminku. Kiedy wszystko będzie odpowiednio miękkie, podawać gulasz na soczewicy. Całość posypać pokrojoną w kawałki fetą i oliwkami. Osobno podać sałatę z sosem winegret.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *