Skoro mamy jesień, to muszą być i grzyby. Moja dzisiejsza propozycja, to pomysł na jesienny obiad. Sycący, aromatyczny, łatwy w przygotowaniu… i oczywiście zdrowy 🙂
Skłądniki
– 500g chudego mięsa pokrojonego w kostkę – najlepiej dziczyzny, ale na co dzień może być wołowina lub tak jak u mnie udziec drobiowy.
– ok. 300 g. kapeluszy świeżych lub mrożonych grzybów
-1-2 kapelusze suszonych grzybów
– cebula pokrojona w piórka
-1-2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
– garść startego żółtego sera
-liść laurowy+ziele angielskie+jałowiec+sól i pieprz do smaku
-ugotowana kasza pęczak
-koperek
Przygotowanie
Mięso, cebulę i czosnek podsmażyć na suchej patelni. Grzyby dodać do mięsa, rozkruszyć suszone kapelusze, zalać wodą i dusić dodając liść laurowy, po 3-4 rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kiedy wszystko będzie miękkie, zmniejszyć ogień i dodać ser – ja dodałam tartą mozzarellę. Podawać z kaszą i posypać całość koperkiem.
Smacznego 🙂
Ps. Grzyby do niedawna uważane były za bezwartościowe. Dzisiaj już jednak wiadomo, że mają cenne właściwości anty rakowe. Nie ma tu dodatkowego tłuszczu, mąki ani śmietany. Rolę zagęszczającą pełni ser. Do tego chude mięso i bogata w błonnik kasza. Dodając ulubione warzywo, otrzymujemy pełnowartościowy, sycący, szybki w przygotowaniu i nietuczący posiłek.
–