Zbliża się Wielkanoc, więc przepis na jajka… nie tylko wielkanocne 🙂
Kiedy natknęłam się na ten przepis, już same tytułowe składniki przyciągnęły moją uwagę. Ale zainteresowały mnie również cebula i czosnek – nie tak często stosowane w przepisach na jajka a nadające potrawom bardzo konkretnego charakteru, który mnie wyjątkowo odpowiada 🙂
Składniki
-6 jajek
-awokado
2 łyżki parmezanu
-2 ząbki czosnku
-dymka lub szalotka
-2 gałązki kolendry
-sok z 1/2 cytryny lub limonki
-sól i pieprz do smaku
-drobny szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie
Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Miękkie awokado obrać, wydrążyć pestkę i skropić sokiem z limonki lub cytryny. Czosnek i dymkę pokroić w cienkie plastry. Do blendera wrzucić wydrążone żółtka, awokado, dymkę, czosnek, parmezan i listki kolendry. Zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać masę na połówki jajek, Ułożyć na półmisku i udekorować szczypiorkiem.
Smacznego 🙂
Ps.1 Dodając do farszu rozdrobnione białka, powstanie nam pyszna pasta do smarowania pieczywa 🙂
Ps.2 W oryginalnym przepisie jednym ze składników był oczywiście majonez, ale jest on tu zupełnie niepotrzebny. Awokado nadaje masie idealną konsystencję. Zawsze to, o kilka kalorii mniej i można je zostawić na deser 🙂
–