Jajka faszerowane awokado i parmezanem

DSC07551

Zbliża się Wielkanoc, więc przepis na jajka… nie tylko wielkanocne 🙂

Kiedy natknęłam się na ten przepis, już same tytułowe składniki przyciągnęły moją uwagę. Ale zainteresowały mnie również cebula i czosnek – nie tak często stosowane w przepisach na jajka a nadające potrawom bardzo konkretnego charakteru, który mnie wyjątkowo odpowiada 🙂

Składniki

-6 jajek

-awokado

2 łyżki parmezanu

-2 ząbki czosnku

-dymka lub szalotka

-2 gałązki kolendry

-sok z 1/2 cytryny lub limonki

-sól i pieprz do smaku

-drobny szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Miękkie awokado obrać, wydrążyć pestkę i skropić sokiem z limonki lub cytryny. Czosnek i dymkę pokroić w cienkie plastry. Do blendera wrzucić wydrążone żółtka, awokado, dymkę, czosnek, parmezan i listki kolendry. Zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać masę na połówki jajek, Ułożyć na półmisku i udekorować szczypiorkiem.

Smacznego 🙂

Ps.1 Dodając do farszu rozdrobnione białka, powstanie nam pyszna pasta do smarowania pieczywa 🙂

Ps.2 W oryginalnym przepisie jednym ze składników był oczywiście majonez, ale jest on tu zupełnie niepotrzebny. Awokado nadaje masie idealną konsystencję. Zawsze to, o kilka kalorii mniej i można je zostawić na deser 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *