Jajka z farszem orzechowo-kolendrowym

 

DSC02811

Do zrobienia tych jajek, zainspirował mnie bardzo lubiany przeze mnie smak roladek z bakłażana, właśnie z tym pysznym orzechowo-kolendrowym farszem.

Przygotowując rzeczone roladki – o których pisałam TUTAJ – zawsze zostawało więcej farszu, który później z zachwytem podjadałam łyżeczką i zastanawiałam się jak jeszcze można go wykorzystać. Pewnego razu farsz powędrował do jajek i okazało się to dobrym pomysłem na kolejną jajeczną wariację 🙂

Składniki farszu na ok. 10 jajek

– 100 g orzechów włoskich – drobno zmielonych

-cebula – drobno pokrojona

-ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę

-szczypta chili

-szczypta cynamonu

-łyżeczka kolendry w proszku

–łyżeczka kurkumy

-1 łyżkę oliwy

-3 łyżki octu balsamicznego

-3-6 łyżek wody

-pęczek kolendry – poszatkowany

-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Jajka ugotować, przekroić na pół, wyjąc żółtka i rozetrzeć na masę. Dodać zmielone orzechy, cebulę, czosnek, poszatkowaną kolendrę, oliwę, ocet i przyprawy. Dodać tyle wody aby uzyskać plastyczna masę. Doprawić do smaku. Nakładać w połówki jajek. Posypać kolendrą lub szczypiorkiem.

Smacznego 🙂

DSC02812

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *