Do zrobienia tych jajek, zainspirował mnie bardzo lubiany przeze mnie smak roladek z bakłażana, właśnie z tym pysznym orzechowo-kolendrowym farszem.
Przygotowując rzeczone roladki – o których pisałam TUTAJ – zawsze zostawało więcej farszu, który później z zachwytem podjadałam łyżeczką i zastanawiałam się jak jeszcze można go wykorzystać. Pewnego razu farsz powędrował do jajek i okazało się to dobrym pomysłem na kolejną jajeczną wariację 🙂
Składniki farszu na ok. 10 jajek
– 100 g orzechów włoskich – drobno zmielonych
-cebula – drobno pokrojona
-ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
-szczypta chili
-szczypta cynamonu
-łyżeczka kolendry w proszku
–łyżeczka kurkumy
-1 łyżkę oliwy
-3 łyżki octu balsamicznego
-3-6 łyżek wody
-pęczek kolendry – poszatkowany
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotować, przekroić na pół, wyjąc żółtka i rozetrzeć na masę. Dodać zmielone orzechy, cebulę, czosnek, poszatkowaną kolendrę, oliwę, ocet i przyprawy. Dodać tyle wody aby uzyskać plastyczna masę. Doprawić do smaku. Nakładać w połówki jajek. Posypać kolendrą lub szczypiorkiem.
Smacznego 🙂