Jesienne ratatouille z kurkami

 Jesienne ratatouille czyli jednogarnkowe, aromatyczne danie na bazie cukinii, fasoli, pomidorów i ziół… a do tego kurki…

Oto mój pomysł na szybką, pełnowartościową potrawę bez mięsa… z nutą zbliżającej się jesieni…

Kurki, to chyba jednak moje ulubione grzybki. Mają piękny aromat, wyraźny smak, ładny kształt , wyjątkowy kolor, zwartą konsystencję a na dodatek można je przechowywać dłużej niż jakiekolwiek inne świeże grzyby. Kiedy więc pojawiają się w sklepach, bardzo chętnie po nie sięgam zamiast pieczarek. Można je wykorzystywać na wiele różnych sposobów tak jak inne grzyby i tak jak pieczarki. Sos do mięs czy jajecznica z cebulką i z kurkami to najbardziej znane kurkowe hity. Ja dzisiaj proponuję aromatyczne ratatouille – warzywne danie rodem z Prowansji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Produkty

-200g. kurek

-1-2 małe cukinie

-puszka czerwonej fasoli

-puszka rozdrobnionych pomidorów

-puszka czerwonej fasoli

-cebula pokrojona w kostkę

-2-3 przeciśnięte ząbki czosnku

-suszony grzybek

-pęczek koperku

-zioła prowansalskie

-łyżeczka masła klarowanego

-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

W głębokim rondlu rozgrzać masło klarowane, i podsmażyć na nim cebulkę. Dodać rozdrobnione kurki, pokrojoną na kawałki cukinię, pomidory i fasolę (razem z zalewą). W razie potrzeby podlać wodą. Do warzyw dodać rozkruszony, suszony grzybek, rozgnieciony czosnek, pęczek pokrojonego koperku. Dodać według uznania sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dusić, aż cukinia stanie się miękka.

Smacznego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *