Jesienne ratatouille czyli jednogarnkowe, aromatyczne danie na bazie cukinii, fasoli, pomidorów i ziół… a do tego kurki…
Oto mój pomysł na szybką, pełnowartościową potrawę bez mięsa… z nutą zbliżającej się jesieni…
Kurki, to chyba jednak moje ulubione grzybki. Mają piękny aromat, wyraźny smak, ładny kształt , wyjątkowy kolor, zwartą konsystencję a na dodatek można je przechowywać dłużej niż jakiekolwiek inne świeże grzyby. Kiedy więc pojawiają się w sklepach, bardzo chętnie po nie sięgam zamiast pieczarek. Można je wykorzystywać na wiele różnych sposobów tak jak inne grzyby i tak jak pieczarki. Sos do mięs czy jajecznica z cebulką i z kurkami to najbardziej znane kurkowe hity. Ja dzisiaj proponuję aromatyczne ratatouille – warzywne danie rodem z Prowansji.
Produkty
-200g. kurek
-1-2 małe cukinie
-puszka czerwonej fasoli
-puszka rozdrobnionych pomidorów
-puszka czerwonej fasoli
-cebula pokrojona w kostkę
-2-3 przeciśnięte ząbki czosnku
-suszony grzybek
-pęczek koperku
-zioła prowansalskie
-łyżeczka masła klarowanego
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
W głębokim rondlu rozgrzać masło klarowane, i podsmażyć na nim cebulkę. Dodać rozdrobnione kurki, pokrojoną na kawałki cukinię, pomidory i fasolę (razem z zalewą). W razie potrzeby podlać wodą. Do warzyw dodać rozkruszony, suszony grzybek, rozgnieciony czosnek, pęczek pokrojonego koperku. Dodać według uznania sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dusić, aż cukinia stanie się miękka.
Smacznego.