Kaszotto z bryndzą i grzybami

Chociaż w kalendarzu wciąż mamy lato, za oknem nagle zrobiło się jakoś jesiennie. W takie szare, deszczowe dni, kiedy i chłód i wiatr, znów przychodzi ochota na upichcenie czegoś sycącego i pożywnego. A ponieważ zrobiło się jesiennie, zatęskniłam za typowo polskimi, jesiennymi smakami.

O moim zachwycie nad góralską bryndzą pisałam tu już kilkukrotnie np. przy okazji mojego ubiegłorocznego weekendu urodzinowego spędzonego w Zakopanem. Odkryłam wtedy smak pierogów z bryndzą, które w wersji pełnoziarnistej, królowały później na naszym wigilijnym stole oraz barszcz na bryndzy, na który odchudzony przepis podałam  TUTAJ

Tak więc, smak bryndzy kojarzy mi się raczej z jesienią niż z wiosną, a grzyby… wiadomo… typowo jesienny przysmak, do tego kasza i polskie, zdrowe, sycące danie gotowe.

Aha… i robi się w pół godziny i w jednym garnku.

Produkty

-ok. 500 g. świeżych lub mrożonych grzybów, pokrojonych na kawałki

-ok. 100 g. bryndzy

-100 g. kaszy jaglanej lub perłowej

-po pół pęczka świeżego koperku, szczypiorku i natki pietruszki

-1-2 ząbki czosnku

-listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca

-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Wypłukane grzyby włożyć do rondla, podlać wodą i gotować 15-20 minut, razem z listkiem laurowym, rozgniecionym zielem angielskim, jałowcem, pokrojonym na kawałki czosnkiem i pieprzem – lekko posolić. Po tym czasie dołożyć kaszę i pokrojoną drobno zieleninę. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dusić aż kasza zmięknie. Na koniec dodać bryndzę, wymieszać dokładnie i podawać… najlepiej z kefirem lub maślanką.

Smacznego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *