Nietuczące, zdrowe kokosanki z polewą czekoladową ?
Tak, to możliwe 🙂
Nieraz już wspominałam, że wszystko co kokosowe jest w moim domu szczególnie lubiane. W wielu moich potrawach można spotkać mleko kokosowe, mąkę kokosową, olej kokosowy i oczywiście wiórki. Tak się bowiem składa, że oprócz obłędnego smaku i zapachu, wszystko co pozyskane z kokosa jest też po prostu bardzo zdrowe. Nie mogło więc tu również zabraknąć pełnych błonnika, pysznych kokosanek. U mnie to oczywiście wersja bez mąki i bez cukru… za to z polewą czekoladową 🙂 To moja kolejna propozycja zdrowego deseru, w dodatku zupełnie nieskomplikowanego w przygotowaniu.
Składniki
-200g wiórków kokosowych
-4 jajka
-3-4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy)
-2 łyżki otrębów owsianych
-gorzka czekolada, powyżej 70% kakao
-papierowe foremki do pieczenia
Przygotowanie
Żółtka jajek oddzielić od białek. Żółtka utrzeć do białości z ksylitolem, białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie połączyć. Mieszając dodawać wiórki kokosowe i otręby. Masa musi być na tyle gęsta, aby można było uformować kulki w papierowych foremkach do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Czekoladę rozpuścić na kąpieli wodnej. Polać nią kokosanki według fantazji i uznania.
Smacznego 🙂