Uwielbiam truskawki i wszystko co z nich zrobione. W sezonie przechodzę na dietę truskawkową 😉 i nasycam się nimi od rana do wieczora, pod różnymi postaciami 🙂 Dzięki mojej najlepszej na świecie teściowej (i jej dużej zamrażarce :), przez cały rok mam dostęp do mrożonych truskawek i najczęściej robię z nich właśnie koktajl. Po dokonaniu pewnych modyfikacji, jest to bardzo zdrowy i nietuczący deser. A dodatek prażonych wiórków kokosowych dostarcza dodatkowej porcji błonnika i jeszcze bardziej wzbogaca smak 🙂
Przygotowanie
Rozmrozić truskawki i zalać je: mlekiem 2% lub jogurtem do 3% tłuszczu lub mieszanką mleka z jogurtem… do wyboru 🙂 Tak, aby owoce były całkowicie przykryte. Zmiksować. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, tak aby miały jasno złoty kolor. Na każde 250 ml koktajlu dodać ok.1 łyżkę prażonych wiórków i ok.1-2 łyżeczki Ksylitolu. Wymieszać i rozkoszować się smakiem 🙂
Smacznego 🙂