Korzenny comber z królika z czerwonym winem

DSC08483

Królik, to jedno z najdelikatniejszych mięs, polecane szczególnie dzieciom. Można z niego wyczarować naprawdę pyszne potrawy. również na świąteczny stół. Dzisiaj właśnie moja propozycja świątecznego obiadu. Aromatyczna, rozgrzewająca… idealna na zimowe chłody 🙂

Mięso królika polecane jest jako pierwsze do wprowadzenia w diecie niemowląt. A to dlatego, że ma bardzo niską zawartość szkodliwych, nasyconych kwasów tłuszczowych i bardzo wysoką zawartość zdrowych tłuszczy. Jest więc dobra dla wszystkich, również w diecie niskocholesterolowej. Kolejną zaletą jest fakt, że mięso królika zawiera ok. 20% więcej białka niż inne mięsa. A do tego jest przyswajalne przez organizm człowieka aż w 90%. Zatem jest jednocześnie lekkostrawne, wartościowe i nietuczące. Aromatyczne zioła i przyprawy jakie dzisiaj proponuję w jego towarzystwie sprawiają, że z pewnością jest to dobry wybór na świąteczny stół.

Składniki

Na 500 kg combru z królika bez kości

-puszka pomidorów krojonych

-cebula pokrojona w piórka

-2-3 czosnki

-200 g śliwek kalifornijskich

-1-2 łyżki powideł śliwkowych

-1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

-1-2 łyżeczki musztardy

-przyprawa korzenna, może być np. Marynata Korzenna KAMIS lub przyprawa do piernika bez cukru

-rozmaryn + tymianek + 3-4 goździki + sól i pieprz do smaku

-oliwa + masło

Przygotowanie

Śliwki przekroić na połówki i namoczyć – nie wylewać wody . Mięso pokroić w kawałki. Obsmażyć na oliwie z masłem. Dodać pomidory, połowę śliwek, cebulę, czosnek, powidła, musztardę, wino, przyprawy i zioła. Podlać wodą z moczenia śliwek i dusić aż królik zmięknie. Na koniec dodać resztę śliwek i jeszcze chwile podusić. Podawać z ryżem i sałatą.

Smacznego 🙂

Ps.

-Rozmaryn najlepiej zmielić w młynku lub przynajmniej utrzeć w moździerzu.

-Przyprawę korzenną można przygotować samodzielnie z cynamonu, imbiru, kolendry w proszku i gałki muszkatołowej

DSC08478

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *