Królik, to jedno z najdelikatniejszych mięs, polecane szczególnie dzieciom. Można z niego wyczarować naprawdę pyszne potrawy. również na świąteczny stół. Dzisiaj właśnie moja propozycja świątecznego obiadu. Aromatyczna, rozgrzewająca… idealna na zimowe chłody 🙂
Mięso królika polecane jest jako pierwsze do wprowadzenia w diecie niemowląt. A to dlatego, że ma bardzo niską zawartość szkodliwych, nasyconych kwasów tłuszczowych i bardzo wysoką zawartość zdrowych tłuszczy. Jest więc dobra dla wszystkich, również w diecie niskocholesterolowej. Kolejną zaletą jest fakt, że mięso królika zawiera ok. 20% więcej białka niż inne mięsa. A do tego jest przyswajalne przez organizm człowieka aż w 90%. Zatem jest jednocześnie lekkostrawne, wartościowe i nietuczące. Aromatyczne zioła i przyprawy jakie dzisiaj proponuję w jego towarzystwie sprawiają, że z pewnością jest to dobry wybór na świąteczny stół.
Składniki
Na 500 kg combru z królika bez kości
-puszka pomidorów krojonych
-cebula pokrojona w piórka
-2-3 czosnki
-200 g śliwek kalifornijskich
-1-2 łyżki powideł śliwkowych
-1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-1-2 łyżeczki musztardy
-przyprawa korzenna, może być np. Marynata Korzenna KAMIS lub przyprawa do piernika bez cukru
-rozmaryn + tymianek + 3-4 goździki + sól i pieprz do smaku
-oliwa + masło
Przygotowanie
Śliwki przekroić na połówki i namoczyć – nie wylewać wody . Mięso pokroić w kawałki. Obsmażyć na oliwie z masłem. Dodać pomidory, połowę śliwek, cebulę, czosnek, powidła, musztardę, wino, przyprawy i zioła. Podlać wodą z moczenia śliwek i dusić aż królik zmięknie. Na koniec dodać resztę śliwek i jeszcze chwile podusić. Podawać z ryżem i sałatą.
Smacznego 🙂
Ps.
-Rozmaryn najlepiej zmielić w młynku lub przynajmniej utrzeć w moździerzu.
-Przyprawę korzenną można przygotować samodzielnie z cynamonu, imbiru, kolendry w proszku i gałki muszkatołowej