Krem brokułowy z mozzarellą

 Wiemy już, że wirus przed którym wszyscy chcemy się dzisiaj uchronić najboleśniej dotyka osoby z obniżoną odpornością… przede wszystkim osoby starsze i schorowane… ale nie tylko. Co możemy zrobić oprócz przestrzegania higieny i unikania dużych skupisk aby uchronić się przed zarażeniem ?

Skupić się na wzmacnianiu odporności i co może ważniejsze… na nie osłabianiu jej… np. toksynami tytoniowymi, śmieciowym jedzeniem i równie śmieciowymi, słodkimi napojami.
Zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego brzmią:

„Odżywiaj się zdrowo i pamiętaj o nawodnieniu organizmu

Stosuj zrównoważoną dietę. Unikaj wysoko przetworzonej żywności. Pamiętaj o codziennym jedzeniu minimum 5 porcji warzyw i owoców. Odpowiednio nawadniaj organizm. Codziennie pij ok. 2 litry płynów (najlepiej wodę).”

Zgodnie z tymi zaleceniami, daję Wam dzisiaj pomysł na zdrową porcję warzyw, ciepłego płynu i  szybki obiad.

Jedzenie w tym czasie zup, ma szczególne uzasadnienie. Oprócz tego, że jest to zdrowa porcja warzyw, to jest to również kolejna porcja ciepłego płynu, a to właśnie ciepłe płyny są w infekcjach wirusowych szczególnie zalecane. Mają one pomóc w nieosadzaniu się wirusa w okolicach oskrzeli i płuc. Dla mnie ma to sens i zamierzam stosować razem ze wszystkimi innymi zaleceniami.

Pamiętajmy też, że wszystkie produkty przyniesione ze sklepu powinniśmy umyć w ciepłej wodzie… również plastikowe opakowania i wszystko co się da…

Więcej zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego znajdziesz TUTAJ

Produkty

-główka świeżego brokuła lub opakowanie mrożonego

-starte na dużych oczkach pietruszka i kawałek selera

-mozzarella w małych kulkach

-ziarna słonecznika prażone na patelni bez tłuszczu

-płatki drożdżowe

-1-2 ząbki czosnku

-kostka warzywna bio

-łyżeczka masła

-sól i pieprz do smaku

Rozdrobnione brokuły zagotować w wodzie razem ze starta pietruszką i selerem oraz z kostką warzywną bio i rozgniecionym czosnkiem.

Gotować aż się rozgotują 🙂

Zmiksować.

Dodać płatki drożdżowe, sól i pieprz do smaku i gotować razem jeszcze 10-15 minut.

Dodać łyżeczkę masła.

Podawać z kulkami mozzarelli i posypane prażonymi ziarnami słonecznika.

Ps. W okresie zwiększonej zachorowalności, dodaję do każdego talerza rozgnieciony, surowy ząbek czosnku.

Smacznego i na zdrowie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *