„Odżywiaj się zdrowo i pamiętaj o nawodnieniu organizmu
Stosuj zrównoważoną dietę. Unikaj wysoko przetworzonej żywności. Pamiętaj o codziennym jedzeniu minimum 5 porcji warzyw i owoców. Odpowiednio nawadniaj organizm. Codziennie pij ok. 2 litry płynów (najlepiej wodę).”
Zgodnie z tymi zaleceniami, daję Wam dzisiaj pomysł na zdrową porcję warzyw, ciepłego płynu i szybki obiad.
Jedzenie w tym czasie zup, ma szczególne uzasadnienie. Oprócz tego, że jest to zdrowa porcja warzyw, to jest to również kolejna porcja ciepłego płynu, a to właśnie ciepłe płyny są w infekcjach wirusowych szczególnie zalecane. Mają one pomóc w nieosadzaniu się wirusa w okolicach oskrzeli i płuc. Dla mnie ma to sens i zamierzam stosować razem ze wszystkimi innymi zaleceniami.
Pamiętajmy też, że wszystkie produkty przyniesione ze sklepu powinniśmy umyć w ciepłej wodzie… również plastikowe opakowania i wszystko co się da…
Więcej zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego znajdziesz TUTAJ
Produkty
-główka świeżego brokuła lub opakowanie mrożonego
-starte na dużych oczkach pietruszka i kawałek selera
-mozzarella w małych kulkach
-ziarna słonecznika prażone na patelni bez tłuszczu
-płatki drożdżowe
-1-2 ząbki czosnku
-kostka warzywna bio
-łyżeczka masła
-sól i pieprz do smaku
Rozdrobnione brokuły zagotować w wodzie razem ze starta pietruszką i selerem oraz z kostką warzywną bio i rozgniecionym czosnkiem.
Gotować aż się rozgotują 🙂
Zmiksować.
Dodać płatki drożdżowe, sól i pieprz do smaku i gotować razem jeszcze 10-15 minut.
Dodać łyżeczkę masła.
Podawać z kulkami mozzarelli i posypane prażonymi ziarnami słonecznika.
Ps. W okresie zwiększonej zachorowalności, dodaję do każdego talerza rozgnieciony, surowy ząbek czosnku.
Smacznego i na zdrowie.