Oprócz pomidorów, włoski krem pomidorowy nie ma nic wspólnego z naszą zupą pomidorową. I chociaż większość z nas uwielbia pomidorówkę, to jednak szczerze trzeba przyznać, że włoska wersja jest zdecydowanie zdrowsza.
A to dlatego, że w uczciwie przygotowanym kremie pomidorowym głównym składnikiem są rzeczywiście pomidory. Nie ma w nim mąki, śmietany, ani nawet wody. Pyszna i aromatyczna bomba potasowa.
Idealny ( i uczciwy ) krem pomidorowy można zjeść w Trattorii Presto w Łodzi na ul Piotrkowskiej 67. Gęsty, esencjonalny, podawany z grzanką z serem – naprawdę pyszny.
Wiem co mówię, ponieważ miałam go okazję porównać z oryginałem, we Włoszech w regionie weneckim. Tam jednak oprócz/zamiast grzanek, do kremu pomidorowego podawana jest również mozzarella. Może być duża kulka, mogą być małe kulki a może być też mozzarella tarta. Każda wersja jest dobra i ja stosuję każdą z nich. W mojej wersji ( wzorem tych włoskich ) znalazł się również czosnek i aromatyczne zioła.
Składniki dla ok. 3 osób
-trzy puszki pomidorów lub w okresie letnim ok. 2kg pomidorów bez skórki
-ok. 300-500 ml soku pomidorowego
-wybrany gatunek mozzarelli
-3-4 ząbki czosnku
-łyżka masła
-czubata łyżeczka ksylitolu lub stewii
-bazylia, oregano lub zioła prowansalskie według uznania
-liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Pomidory zblendować w garnku. Zagotować dodając sok pomidorowy w ilości według uznania – tak aby zachować gęstość kremu. Dodać przeciśnięty czosnek, zioła, ksylitol i resztę składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować chwilę. Na koniec dodać masło – nie gotując. Podawać z ulubionym rodzajem mozzarelli.
Smacznego 🙂