Dobrze usmazone krewetki podawane na sałacie, to nie taka prosta sprawa. Tym bardziej, jeżeli lubi się krewetki zrumienione a nie po prostu ugotowane.
Metodą prób i błędów, okazało się, że cała tajemnica tkwi w stopniu suchości krewetek. Im mniej mają w sobie wody, tym większa szansa, że nie ugotują nam się na patelni. Dlatego po rozmrożeniu krewetek, powinno się dołożyć wszelkich starań aby odsączyć je z wody 🙂
Składniki
– krewetki (odsączone z wody)
– sklarowane masło
– przeciśnięty przez praskę czosnek
– miękki owoc Mango
– pomidory w puszce
– 2-3 łyżki keczupu
– pasta Curry
– chili
– ulubione sałaty
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Suche krewetki usmażyć niezbyt długo na rozgrzanym, sklarowanym maśle, dodając czosnek i sól do smaku. Obrane mango pokroić drobno i ugnieść np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków z otworami 🙂 Nie miksować. Dodać keczup i pomidory z puszki ( tak aby nie rozrzedzić za bardzo sosu żadnym składnikiem). Doprawić pastą Curry, chili, solą i pieprzem, tak aby sos był pikantno-słodki. Sałaty ułożyć na półmisku, wyłożyć krewetki i polać sosem z Mango.
Smacznego 🙂
