Krewetki z pikantnym sosem Mango

DSC02799

Dobrze usmazone krewetki podawane na sałacie, to nie taka prosta sprawa. Tym bardziej, jeżeli lubi się krewetki zrumienione a nie po prostu ugotowane.

Metodą prób i błędów, okazało się, że cała tajemnica tkwi w stopniu suchości krewetek. Im mniej mają w sobie wody, tym większa szansa, że nie ugotują nam się na patelni. Dlatego po rozmrożeniu krewetek, powinno się dołożyć wszelkich starań aby odsączyć je z wody 🙂

Składniki

– krewetki (odsączone z wody)

– sklarowane masło

– przeciśnięty przez praskę czosnek

– miękki owoc Mango

– pomidory w puszce

– 2-3 łyżki keczupu

– pasta Curry

– chili

– ulubione sałaty

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Suche krewetki usmażyć niezbyt długo na rozgrzanym, sklarowanym maśle, dodając czosnek i sól do smaku. Obrane mango pokroić drobno i ugnieść np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków z otworami 🙂 Nie miksować. Dodać keczup i pomidory z puszki ( tak aby nie rozrzedzić za bardzo sosu żadnym składnikiem). Doprawić pastą Curry, chili, solą i pieprzem, tak aby sos był pikantno-słodki. Sałaty ułożyć na półmisku, wyłożyć krewetki i polać sosem z Mango.

Smacznego 🙂

DSC02798

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *