To jednogarnkowa propozycja obiadowa, nie wymagająca żadnych dodatków. Do curry zazwyczaj podaje się ryż, ale tutaj węglowodany są już w środku potrawy w postaci bakłażana, cukinii, pomidorów i otrębów. Jest to więc kolejna nietucząca i pełnowartościowa potrawa zawierająca lekkostrawne białko, węglowodany, witaminy i błonnik. Wszystko to, czego potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania i utrzymania szczupłej sylwetki 🙂
Składniki
-1/2 kg udźca kurczaka bez kości pokrojony w kostkę
-po pół bakłażana i cukinii pokrojone na kawałki
-cebula pokrojona w kostkę
-pomidory w puszcze
-pęczek kolendry
-2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
-po łyżeczce imbiru mielonego, curry i słodkiej lup pikantnej papryki
-2-3 łyżki otrębów owsianych
-ok. 1/3 szklanki mleka
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmażyć na suchej patelni. Dodać bakłażana i cukinię. Chwilę razem przesmażyć i dodać pomidory. Podlać wodą, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Doprawić do smaku i dusić do miękkości. Dosypać otręby, dolać mleko i razem poddusić ok.5-10 minut. Na koniec dodać pokrojoną kolendrę. Wymieszać i podawać.
Smacznego 🙂