Kurczak curry z bakłażanem i cukinią

To jednogarnkowa propozycja obiadowa, nie wymagająca żadnych dodatków. Do curry zazwyczaj podaje się ryż, ale tutaj węglowodany są już w środku potrawy w postaci bakłażana, cukinii, pomidorów i otrębów. Jest to więc kolejna nietucząca i pełnowartościowa potrawa zawierająca lekkostrawne białko, węglowodany, witaminy i błonnik. Wszystko to, czego potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania i utrzymania szczupłej sylwetki 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki

-1/2 kg udźca kurczaka bez kości pokrojony w kostkę

-po pół bakłażana i cukinii pokrojone na kawałki

-cebula pokrojona w kostkę

-pomidory w puszcze

-pęczek kolendry

-2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

-po łyżeczce imbiru mielonego, curry i słodkiej lup pikantnej papryki

-2-3 łyżki otrębów owsianych

-ok. 1/3 szklanki mleka

-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Mięso z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmażyć na suchej patelni. Dodać bakłażana i cukinię. Chwilę razem przesmażyć i dodać pomidory. Podlać wodą, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Doprawić do smaku i dusić do miękkości. Dosypać otręby, dolać mleko i razem poddusić ok.5-10 minut. Na koniec dodać pokrojoną kolendrę. Wymieszać i podawać.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *