Kurczak Masala, to jedna z ulubionych potraw w moim domu. Do niedawna jedzona jedynie w restauracjach indyjskich od pewnego czasu weszła do stałego menu przygotowywanych przeze mnie dań 🙂
Cała tajemnica tej potrawy tkwi w niezwykłej kompozycji przypraw składającej się między innymi z kminu rzymskiego, kolendry, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, chili, goździków, pieprzu i wielu innych. Przyprawy są wcześniej prażone, następnie wszystkie razem mielone. Proporcje poszczególnych składników są bardzo różne w zależności od regionu a nawet gospodarstwa domowego w Indiach. Gotową przyprawę Garam Masala, można kupić np. w sklepach „Kuchnie Świata” lub przywieźć z egzotycznej wycieczki.
Składniki na 1/2 kg udźca z kurczaka
– puszka krojonych pomidorów
-150-200 g jogurtu naturalnego
– cebula pokrojona w paski
– 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
– łyżeczka przyprawy Garam Masala
– po pół łyżeczki imbiru i curry ja dodałam również dodatkową porcję cynamonu
– słodka papryka w proszku
– 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
– sól, pieprz i chili do smaku
– świeża kolendra do posypania
– łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie
Jogurt wymieszać z przyprawą Garam Masala, imbirem, curry, cynamonem i solą. Kurczaka pokroić w kostkę i zalać jogurtem z przyprawami. Marynować najdłużej ile się da – najlepiej przez noc, ale po pół godzinie, też się udaje 🙂 Na maśle klarowanym przesmażyć cebulę z czosnkiem i słodką papryką w proszku. Dodać mięso z marynatą i razem podsmażyć. Nastepnie dodać pomidory, cukier i doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dusić wszystko bez przykrycia, redukując aby sos był dosyć gęsty. Gdyby był za gęsty, dodać jogurt lub mleko. Podawać z ryżem Basmati i jogurtem naturalnym – np. z przyprawą Curry. Posypać pokrojoną, świeżą kolendrą.
Smacznego 🙂