Kurczak Masala

 

DSC05423

Kurczak Masala, to jedna z ulubionych potraw w moim domu. Do niedawna jedzona jedynie w restauracjach indyjskich od pewnego czasu weszła do stałego menu przygotowywanych przeze mnie dań 🙂

Cała tajemnica tej potrawy tkwi w niezwykłej kompozycji przypraw składającej się między innymi z kminu rzymskiego, kolendry, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, chili, goździków, pieprzu i wielu innych. Przyprawy są wcześniej prażone, następnie wszystkie razem mielone. Proporcje poszczególnych składników są bardzo różne w zależności od regionu a nawet gospodarstwa domowego w Indiach. Gotową przyprawę Garam Masala, można kupić np. w sklepach „Kuchnie Świata” lub przywieźć z egzotycznej wycieczki.

Składniki na 1/2 kg udźca z kurczaka

– puszka krojonych pomidorów

-150-200 g jogurtu naturalnego

– cebula pokrojona w paski

– 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę

– łyżeczka przyprawy Garam Masala

– po pół łyżeczki imbiru i curry ja dodałam również dodatkową porcję cynamonu

– słodka papryka w proszku

– 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

– sól, pieprz i chili do smaku

– świeża kolendra do posypania

– łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie

Jogurt wymieszać z przyprawą Garam Masala, imbirem, curry, cynamonem i solą. Kurczaka pokroić w kostkę i zalać jogurtem z przyprawami. Marynować najdłużej ile się da – najlepiej przez noc, ale po pół godzinie, też się udaje 🙂 Na maśle klarowanym przesmażyć cebulę z czosnkiem i słodką papryką w proszku. Dodać mięso z marynatą i razem podsmażyć. Nastepnie dodać pomidory, cukier i doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dusić wszystko bez przykrycia, redukując aby sos był dosyć gęsty. Gdyby był za gęsty, dodać jogurt lub mleko. Podawać z ryżem Basmati i jogurtem naturalnym – np. z przyprawą Curry. Posypać pokrojoną, świeżą kolendrą.

Smacznego 🙂

DSC05418

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *