Leczo z dynią

DSC03244

Potrawy z dyni, to nieodłączny element jesiennego menu. Jej delikatny, nienachalny smak sprawia, że można z niej tworzyć wciąż nowe potrawy ale też z powodzeniem wkomponować ją w dania sprawdzone i dobrze nam znane… np. w Leczo.

Leczo, to znana i lubiana potrawa jednogarnkowa. Łatwo ją przygotować i świetnie smakuje. Można je podać na kolację lub obiad. Idealnie nadaje się na party i wiele różnych okazji. Moją pomarańczowo-żółtą wersję z dynią podałam na kolację w halloweenowych klimatach ale polecam ją niezależnie od okoliczności.

Składniki

-ok.200g chudej, cienkiej kiełbasy i tyle samo szynki

-ok. 400g pokrojonej w grubą kostkę dyni

-żółta papryka pokrojona w kawałki podobne do dyni

-puszka pomidorów

-duża cebula pokrojona w kostkę

-2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

-słodka lub ostra papryka w proszku

-mielony kminek

-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Kiełbasę pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w kawałki podobnej wielkości co plasterki kiełbasy. Posypać według uznania papryką. Podsmażyć na patelni z cebulą i czosnkiem. Dodać dynie, żółtą paprykę, pomidory i kminek. Podlać wodą doprawić do smaku i dusić aż warzywa zrobią się miękkie.

Smacznego 🙂

DSC03249

A jeżeli Leczo z dynią to za mało, TUTAJ przepis na pyszne Curry z kurczaka z dynią i mlekiem kokosowym.

DSC04308

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *