Potrawy z dyni, to nieodłączny element jesiennego menu. Jej delikatny, nienachalny smak sprawia, że można z niej tworzyć wciąż nowe potrawy ale też z powodzeniem wkomponować ją w dania sprawdzone i dobrze nam znane… np. w Leczo.
Leczo, to znana i lubiana potrawa jednogarnkowa. Łatwo ją przygotować i świetnie smakuje. Można je podać na kolację lub obiad. Idealnie nadaje się na party i wiele różnych okazji. Moją pomarańczowo-żółtą wersję z dynią podałam na kolację w halloweenowych klimatach ale polecam ją niezależnie od okoliczności.
Składniki
-ok.200g chudej, cienkiej kiełbasy i tyle samo szynki
-ok. 400g pokrojonej w grubą kostkę dyni
-żółta papryka pokrojona w kawałki podobne do dyni
-puszka pomidorów
-duża cebula pokrojona w kostkę
-2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
-słodka lub ostra papryka w proszku
-mielony kminek
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Kiełbasę pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w kawałki podobnej wielkości co plasterki kiełbasy. Posypać według uznania papryką. Podsmażyć na patelni z cebulą i czosnkiem. Dodać dynie, żółtą paprykę, pomidory i kminek. Podlać wodą doprawić do smaku i dusić aż warzywa zrobią się miękkie.
Smacznego 🙂
A jeżeli Leczo z dynią to za mało, TUTAJ przepis na pyszne Curry z kurczaka z dynią i mlekiem kokosowym.