Moje smaki, to zarówno smaki tradycyjne jak i egzotyczne smaki świata. Gdziekolwiek jestem, ciekawią mnie dania regionalne, które chętnie przenoszę do mojej kuchni. To co je łączy, to zazwyczaj zmodyfikowana przeze mnie łatwość wykonania i obniżona kaloryczność.
Ograniczam cukier, tłuszcze i produkty mączne. Zastępuję śmietanę jogurtem i mlekiem. Zwykłą mąkę, mąką pełnoziarnistą, kokosową i mazeiną. Z tłuszczy wybieram olej kokosowy, oliwę z oliwek i masło klarowane. Cukier buraczany zastępuję cukrem brzozowym (ksylitolem) lub miodem. I tak powstają moje, zdrowsze wersje znanych i lubianych dań 🙂 A po co to robię i dlaczego – staram się wyjaśniać w lubianym przez wielu czytelników cyklu:
Nie jest mi obojętne co jem i jak to wpływa na moje samopoczucie, zdrowie i wygląd… a wpływa i to bardzo ! Czytam składy produktów i wybieram je świadomie. Nie rezygnuję z ulubionych smakołyków tylko je ograniczam i staram się ich nie kumulować. Nie umartwiam się i nie żyję w poczuciu poświęcenia. Stopniowo uwalniam się od złych nawyków i wprowadzam nowe, bardziej świadome. A wciąż jest nad czym pracować 🙂 Od nowego roku realizuję (z powodzeniem), moje noworoczne postanowienie –
aby znów zaczynać dzień od wody z cytryną,
zamiast kawą 🙂
Czasami trzeba samemu sobie przypomnieć o dobrym nawyku, który był i gdzieś się zawieruszył 🙂
Zapraszam na przegląd Moich Smaków 2014
– Kliknij w wytłuszczony, podkreślony tekst, jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej 🙂
Zaczynając od przystawek i przekąsek
Tatar z awokado Pomidor z pastą awokado
Fasolka z czosnkiem Jajka faszerowane awokado i parmezanem
Krewetki z pikantnym sosem mango i specjalność mojego męża – Bakłażanowe roladki z farszem orzechowym, które uwielbiam 🙂
Zupy – właściwie zastanawia mnie dlaczego tylko dwie i nie znajduję odpowiedzi 🙂
Z mandarynkami w stylu tajskim i Paprykowa z pulpecikami
Dania główne
Coś na specjalne okazje i nie tylko: pyszny Comber z królika w przyprawach korzennych i w winie oraz Kura po marokańsku ze śliwkami
Uwielbiane w moim domu potrawki: Curry con carne i Kurczak Masala
Moje ulubione wariacje paprykowe czyli Papryka faszerowana i Papryka niefaszerowana 🙂
I coś obiadowego z truskawkami: Pełnoziarnisty makaron z sosem truskawkowym i Chłodnik truskawkowy z makaronem sojowym i malinami
Były też moje propozycje nietuczących deserów:
Szarlotka odkwaszająca organizm, Babeczki bananowo-serowe
Pyszny Mus owocowy i niezawodny Koktajl truskawkowy w wersji z prażonymi wiórkami kokosa
Były również sałatki:
Paryska, sałatkowa inspiracja z zapiekanym pomidorem oraz Salsa curry z ogórkiem, nadająca się jako sos lub jako egzotyczna wersja mizerii 🙂
Oprócz tego były też moje Wakacyjne śniadania – na bazie jogurtu, owoców i ziaren
Moje ulubione sposoby na odświeżenie pieczywa
Niezapomniane Smaki Paryża 🙂
I coś dla prawdziwych łasuchów – jednodniowa „Dieta pączkowa”, która zbliża się wielkimi (tłustymi) krokami 😉
Tak właśnie wyglądła moja kulinarna podróż w 2014 roku.
W 2015- tym życzę wszystkim smacznych i mądrych wyborów, tak aby