Moje Smaki 2014

Kolaże39

Moje smaki, to zarówno smaki tradycyjne jak i egzotyczne smaki świata. Gdziekolwiek jestem, ciekawią mnie dania regionalne, które chętnie przenoszę do mojej kuchni. To co je łączy, to zazwyczaj zmodyfikowana przeze mnie łatwość wykonania i obniżona kaloryczność.

Ograniczam cukier, tłuszcze i produkty mączne. Zastępuję śmietanę jogurtem i mlekiem. Zwykłą mąkę, mąką pełnoziarnistą, kokosową i mazeiną. Z tłuszczy wybieram olej kokosowy, oliwę z oliwek i masło klarowane. Cukier buraczany zastępuję cukrem brzozowym  (ksylitolem) lub miodem. I tak powstają moje, zdrowsze wersje znanych i lubianych dań 🙂 A po co to robię i dlaczego – staram się wyjaśniać w lubianym przez wielu czytelników cyklu:

Szczupłym i zdrowym być

Nie jest mi obojętne co jem i jak to wpływa na moje samopoczucie, zdrowie i wygląd… a wpływa i to bardzo ! Czytam składy produktów i wybieram je świadomie. Nie rezygnuję z ulubionych smakołyków tylko je ograniczam i staram się ich nie kumulować. Nie umartwiam się i nie żyję w poczuciu poświęcenia. Stopniowo uwalniam się od złych nawyków i wprowadzam nowe, bardziej świadome. A wciąż jest nad czym pracować 🙂 Od nowego roku realizuję (z powodzeniem), moje noworoczne postanowienie –

aby znów zaczynać dzień od wody z cytryną,

zamiast kawą 🙂

Czasami trzeba samemu sobie przypomnieć o dobrym nawyku, który był i gdzieś się zawieruszył 🙂

Zapraszam na przegląd Moich Smaków 2014

– Kliknij w wytłuszczony, podkreślony tekst, jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej 🙂

Zaczynając od przystawek i przekąsek

 Tatar z awokado                                                         Pomidor z pastą awokado

Kolaże1

Fasolka z czosnkiem                                                   Jajka faszerowane awokado i parmezanem

Kolaże3

Krewetki z pikantnym sosem mango i specjalność mojego męża – Bakłażanowe roladki z farszem orzechowym, które uwielbiam 🙂

Kolaże4

Zupy – właściwie zastanawia mnie dlaczego tylko dwie i nie znajduję odpowiedzi 🙂 

Z mandarynkami w stylu tajskim i Paprykowa z pulpecikami

Kolaże40

Dania główne

Coś na specjalne okazje i nie tylko: pyszny Comber z królika w przyprawach korzennych i w winie oraz Kura po marokańsku ze śliwkami

Kolaże11

Uwielbiane w moim domu potrawki: Curry con carne i Kurczak Masala

Kolaże14

Moje ulubione wariacje paprykowe czyli Papryka faszerowana i Papryka niefaszerowana 🙂

Kolaże15

I coś obiadowego z truskawkami: Pełnoziarnisty makaron z sosem truskawkowym i Chłodnik truskawkowy z makaronem sojowym i malinami

Kolaże26

Były też moje propozycje nietuczących deserów:

Szarlotka odkwaszająca organizm,                         Babeczki bananowo-serowe

Kolaże37

Pyszny Mus owocowy i niezawodny Koktajl truskawkowy w wersji z prażonymi wiórkami kokosa

Kolaże38

Były również sałatki: 

z sosem mango                                                           z mandarynkami

Kolaże7

Paryska, sałatkowa inspiracja z zapiekanym pomidorem oraz Salsa curry z ogórkiem, nadająca się jako sos lub jako egzotyczna wersja mizerii 🙂

Kolaże5

Oprócz tego były też moje Wakacyjne śniadania – na bazie jogurtu, owoców i ziaren

DSC08932-1000x932

Moje ulubione sposoby na odświeżenie pieczywa

Moje Smaki

Niezapomniane  Smaki Paryża 🙂

DSC00016-002-1000x704

I coś dla prawdziwych łasuchów – jednodniowa „Dieta pączkowa”, która zbliża się wielkimi (tłustymi) krokami 😉

DSC06431

Tak właśnie wyglądła moja kulinarna podróż w 2014 roku. 

W 2015- tym życzę wszystkim smacznych i mądrych wyborów, tak aby

i Szczupłym i Zdrowym być 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *