Moje Smaki 2017

Jakie są Moje Smaki ?

Po pierwsze oczywiście smaczne, ale też pełnowartościowe, nietuczące i nieskomplikowane.

To podstawowe cechy przygotowywanych przeze mnie na co dzień potraw.

Jest w nich lekkostrawne białko, warzywa, owoce, ziarna i naturalne przyprawy. Zdrowe tłuszcze, mąka z pełnego ziarna i zdrowszy zamiennik cukru – ksylitol. Nie ma w nich margaryny, białej mąki, tłustej śmietany ani białego cukru. Tych kilka prostych zasad od lat pozwala mi utrzymać szczupłą i zdrową sylwetkę. Żadna dieta „cud”, tylko zdrowe nawyki, które sami możemy w sobie wypracować. Wiem co mówię, bo też kiedyś jadłam fastfoody i piłam cocacolę czyli żywieniowe śmieci. Na szczęście część z nas w którymś momencie zaczyna się zastanawiać czym właściwie jest dla naszego organizmu jedzenie… bo przecież nie tylko smakiem. Żeby było pełnowartościowe prócz smaku musi być coś jeszcze. Coś co pozwoli nam prawidłowo funkcjonować, mieć wystarczającą ilość siły i energii. Musi być takie i tyle, abyśmy mieli szansę „spalić” to co zjemy, biorąc pod uwagę styl życia jaki prowadzimy i wiek w jakim jesteśmy. Mówienie „jem tyle co zawsze i tyję”, jest typowym przykładem niezrozumienia zmian jakie zachodzą w naszym życiu i organizmie. Jeżeli prowadzimy siedzący tryb życia, a kiedyś byliśmy bardziej aktywni, to nie możemy jeść tak jak dawniej, bo nie będziemy mieli szansy tego jedzenia spalić i zaczniemy tyć. Nawet jeżeli od lat prowadzimy taki sam tryb życia, to z biegiem lat nasz metabolizm zmienia się na wolniejszy. Świadomość tych zmian i zależności między nimi, pomoże nam dostosować ilość i jakość jedzenia do naszych aktualnych potrzeb. Trzeba tylko chcieć to zrozumieć i zacząć stosować. Uwolnić się od starych przyzwyczajeń i wdrażać nowe, zdrowsze i równie smaczne. Dokonywać lepszych, świadomych wyborów.

W Microclimacie od zawsze przemycam wiele wskazówek i podpowiedzi w kwestii świadomych wyborów np. w temacie pieczywa – w którym wciąż bywamy zagubieni. Jakie wybierać pieczywo ? Które jest najzdrowsze i dlaczego ? Temu tematowi w minionym roku poświęciłam osobny post, bo to nadal nie jest to dla wszystkich jasne.

Tutaj

Zdrowe pieczywo – czyli jakie ?

 

Osobny post poświęciłam również tematowi ziemniaków. Bo to kolejny temat, w którym wciąż błądzimy. Wielu z nas traktuje ziemniaki jak zdrowe warzywo, a inni unikają jak ognia.

Tutaj

Słów kilka o ziemniakach – tuczą czy nie ?

 

Kierując się wypracowanymi przez lata zasadami, przede wszystkim jednak dzieliłam się na bieżąco prostymi przepisami na wszystkie rodzaje posiłków.

A były to

Sałatki i zimne przekąski

Sałatka ziemniaczana ze szprotkami

Rukola z truskawkami

Sałatka z melona

Jajka faszerowane – zasmażane

Przekąski ciepłe

Cukinia zapiekana z grzybami

Pieczone bataty z rozmarynem+ tzatzyki z serem feta

Zupy

Zupa grzybowa z pulpetami

Pikantna zupa Masala

Chłodnik arbuzowy

Dania główne

Polędwiczka wołowa w cieście francuskim z gorgonzolą

Pełnoziarniste penne z sosem truflowym

Tajskie czerwone curry z indyka

Desery

Smażone jabłuszka

Koktajl czekoladowo-bananowy wspomagający trawienie

Pudding owocowo-czekoladowy na ciepło

Jak widać „Moje Smaki”, to również smaki całego świata, bo każdą potrawę można przygotować tak, aby była pełnowartościowym, nietuczącym posiłkiem. I zawsze można przygotować lżejszą wersję, nawet tych najcięższych potraw.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 myśli nt. „Moje Smaki 2017

    1. microclimat Autor wpisu

      O jak mi miło. Cieszę się, że spodobało Ci się w moim Microclimacie… zawsze będziesz mile widzianym gościem. A pizza ? Raz w miesiącu jeden trójkąt wystarczy… jest tyle pysznych i nietuczących smakołyków… 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *