Moje Smaki 2018

Rok 2018 w Moich Smakach, to kolejny rok świadomego dokonywania wyborów żywieniowych. Przyświeca mi przy tym zasada wyboru zdrowszych zamienników lub przynajmniej „mniejszego zła” oraz unikania kumulacji „złych” składników. Ale był to również rok kolejnych pozytywnych zmian – coraz częściej sięgałam po inne źródła białka niż tylko mięso zwierzęce, zdecydowanie ograniczając jego spożycie.

Widać to było również w Microclimacie, bo w minionym roku, pojawiły się tu tylko dwie potrawy mięsne.

Jedna z białą kiełbasą i szpinakiem w cieście francuzkim tutaj

i druga – aromatyczna potrawka w sliwkach, pomidorach i ziołach, będąca bazą do wielu mięs np. do kaczki, gęsi, kurczaka, indyka, cielęciny, królika i dziczyzny tutaj

 

Chuda kiełbasa, pojawiła się również w moim ubiegłorocznym odkryciu – barszczu na bryndzy tutaj

Wśród zup znalazła się też kolejna wariacja na temat włoskiego kremu pomidorowego – tym razem z mozzarellą i awokado tutaj

oraz coś bardziej orientalnego – zupa kokosowa z krewetkami tutaj

Krewetki, pojawiły się także w sałatce tutaj

a w potrawach z ryb zaproponowałam – roladę szpinakową z tatarem z łososia tutaj

oraz zapiekankę rybną na kiszonej kapuście tutaj

Potrawy warzywne to przepyszna sałatka z pieczonym kalafiorem i granatem tutaj

Niezmiennie uwielbiane przeze mnie Guacamole tutaj

oraz Jesienne ratatouille z kurkami tutaj

W zdrowych słodkościach znalazły się kokosowo-błonnikowe pieczone placuszki z jabłkami tutaj

oraz pełnoziarniste, kruche ciasteczka tutaj

Mam nadzieję, że każdy znalazł wśród tych propozycji coś dla siebie… szczególnie Ci z Was, którzy szukają w potrawach czegoś więcej niż smak. Dla których dbanie o zdrowie – swoje i swojej rodziny – jest priorytetem w dokonywaniu wyborów żywieniowych.

Dla mnie rok 2019, z pewnością będzie kontynuacją utrwalonych już, zdrowych nawyków żywieniowych, ale chciałabym, żeby był też stopniowym, coraz mocniejszym zaszczepianiem tych nowych… „mniej mięsnych”.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 myśli nt. „Moje Smaki 2018

  1. Walk With Photography

    Bardzo inspirujący wpis i cieszę się, że tak zwracasz uwagę na to co jest zdrowe. Ciężko w dzisiejszych czasach o dobrą dietę. Najlepiej byłoby mieć swój ogródek i krowę, żeby samemu wiedzieć na czym rośnie moja marchewką i że mleko ma wszytsko swoje drogocenne składniki.

    Odpowiedz
    1. microclimat Autor wpisu

      To prawda, nie da się całkowicie wyeliminować kiepskiej jakości produktów, ale właśnie tym bardziej warto je minimalizować. Omijać żywność przetworzoną i ograniczać chociażby cukier i białą mąkę – to na początek. Prawda jest taka, że nikomu nie zależy na tym żebyśmy byli szczupli i zdrowi… sami musimy o to zadbać. Cieszę się, że wpis okazał się dla Ciebie inspirujący. Zachęcam do wypróbowania przepisów i podzielenia się wrażeniami. Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *