Grillowane banany, to kolejna moja propozycja zdrowego deseru. Pomysł takiego ich przygotowania, zrodził się spontanicznie w jeden z upalnych wieczorów grillowych. Pachnie cynamonem i jest raczej wersją dla dorosłych 🙂
Zaglądając do netu, natknęłam się na dwa sposoby grillowania bananów. Jeden bezpośrednio na ruszcie w skórce, drugi bez skórki na folii aluminiowej. Mnie bardziej się spodobał sposób grillowania w skórce i tak tez zostały ugrillowane moje banany.
Trzyma się je na ruszcie tak długo aż skórka zrobi się zupełnie ciemna i pęknie. Po zdjęciu bananów z rusztu nacina się je wzdłuż i w zasadzie gotowe są już do konsumpcji – łyżeczką, prosto ze skórki. Ja jednak dodatkowo, polałam moje banany whisky i posypałam cynamonem 🙂
Aromat i smak jaki dała kombinacja whisky z cynamonem i ciepłym bananem, okazał się zupełnie wyjątkowy. I mimo późniejszych innych kombinacji – tę wersję polecam szczególnie.
Smacznego 🙂
