Orientalna potrawka z tofu

Nie wiem czy kiedykolwiek będę mogła o sobie powiedzieć, że jestem wegetarianką, ale z pewnością mogę powiedzieć, że jestem osobą poszukującą, słuchającą i otwartą na weryfikację posiadanej wiedzy i informacji. Dzięki temu wiem, że raz zdobyta wiedza, nie musi być (i prawie nigdy nie jest) aktualna przez całe życie. Bo życie się zmienia i zmienia się o nim wiedza.

Po co  ten wstęp przy okazji potrawki z tofu ?

A no, po to, żeby wreszcie sobie uświadomić, że ograniczenie mięsa to już nie tylko nasza indywidualna sprawa. Już nie tylko kwestia naszego  zdrowia i urody, ale niestety – jakkolwiek patetycznie to brzmi – życia całej Ziemi.

Ktoś sceptyczny, oczywiście powie: A co my możemy zrobić, na nic nie mamy wpływu ? Jesteśmy tylko małymi trybikami w ogromnej maszynie.

Tylko, że ta ogromna maszyna działa właśnie dzięki tym trybikom. Jeżeli wyskoczy z niej wiele małych trybików, maszyna przestanie tak „świetnie” działać. Przestaną powstawać kolejne, i zataczając coraz szersze kręgi. Nie będzie miała napędu do ciągłego rozrastania się i zatruwania świata w którym żyjemy.

Nie będę tu wymądrzać i wchodzić w naukowe szczegóły, ale sprawa dotyczy nas wszystkich i każdy, kto ma otwartą głowę musi to widzieć. Wiem, że nie staniemy się nagle wszyscy wegetarianami (ja również), ale wiem też, że jeżeli ograniczymy mięso w naszej diecie, to będzie to najlepsza rzecz jaką możemy zrobić dla siebie i dla naszego wspólnego domu.

Ja już to robię i polecam wszystkim – gwarantuję lepsze samopoczucie fizyczne i psychiczne.

Ale żeby tak było, ograniczając spożycie białka zwierzęcego, trzeba je umieć zastąpić innym białkiem. Dlatego od pewnego czasu, w moich przepisach, znajdziecie sporo ryb, owoców morza, cieciorki, fasoli czy właśnie tofu. Niedawno była tu moja zupa Miso, dzisiaj pożywna, aromatyczna potrawka.

Produkty

-200g tofu pokrojone w kostkę

-400g pieczarek pokrojonych w ćwiartki

-opakowanie mrożonej żółtej i zielonej fasolki

-marchewka starta na grubych oczkach

-makaron sojowy lub ryżowy

-pęczek szczypiorku

-ziarna sezamu zrumienione na suczej patelni

-3 rozgniecione ząbki czosnku

-olej sezamowy

-sos sojowy, sos ostrygowy oraz pieprz do smaku

-przyprawa 5 smaków

Przygotowanie

Wszystkie składniki oprócz sezamu i szczypiorku smażyć w szerokim rondlu lub głębokiej patelni na oleju sezamowym. Dodać do smaku sosy, pieprz i przyprawę 5 smaków. Dusić aż składniki zmiękną i puszczą soki, wytwarzając sos. Jeżeli sos się wygotuje, podlać niewielką ilością wody. Makaron zalać wrzącą, osolona wodą. Poczekać aż zmięknie. Na talerzu ułożyć makaron i polać potrawką. Posypać poszatkowanym szczypiorkiem i zrumienionym sezamem.

Smacznego

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *