Orientalna sałatka z cieciorki

Zapraszam po szybki przepis na zdrową przekąskę o orientalnym aromacie i egzotycznym smaku.

Orientalne smaki weszły do mojej kuchni na stałe, sporo ich można znaleźć na blogu. Aromat, i egzotyczny bukiet smakowy tych potraw, przywołują niezapomniane wspomnienia z podróży o każdej porze roku. Do codziennego menu, dodają smak wakacji i miło spędzonych chwil. Z każdej podróży przywożę rosnące w danym miejscu przyprawy, nawet takie które można kupić u nas. Niejednokrotnie przekonałam się, że ich walory smakowo/zapachowe są o wiele mocniejsze i bogatsze. W tej przekąsce/sałatce, główną rolę smakowo/zapachową odgrywa kumin (kmin rzymski) którego w żaden sposób nie można mylić ze znanym nam i swojskim kminkiem. Orientalny smak podbija tu również świeża kolendra i prażony sezam… no i oczywiście cieciorka…

Produkty

-słoik gotowanej cieciorki w zalewie wodnej

-pęczek świeżej kolendry

-3 zmiażdżone ząbki czosnku

-2-3 łyżeczki musztardy dijon

-łyżeczka cukru brzozowego lub brązowego

-olej sezamowy

-uprażone na suchej patelni ziarna sezamu

-kumin

-szczypta soli do smaku

Wykonanie

Cieciorkę odcedzić z zalewy i wyłożyć na salaterkę. Dodać czosnek, musztardę, cukier brzozowy, odrobinę oleju sezamowego i szczyptę soli. Posypać obficie kuminem, dodać poszatkowany pęczek kolendry i wszystko wymieszać. Na wierzch posypać prażone ziarna sezamu.

Ps. Można również uprażyć orzechy nerkowca

Smacznego

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *