Orientalna sałatka z cieciorki

Zapraszam po szybki przepis na zdrową przekąskę o orientalnym aromacie i egzotycznym smaku.

Orientalne smaki weszły do mojej kuchni na stałe, sporo ich można znaleźć na blogu. Aromat, i egzotyczny bukiet smakowy tych potraw, przywołują niezapomniane wspomnienia z podróży o każdej porze roku. Do codziennego menu, dodają smak wakacji i miło spędzonych chwil. Z każdej podróży przywożę rosnące w danym miejscu przyprawy, nawet takie które można kupić u nas. Niejednokrotnie przekonałam się, że ich walory smakowo/zapachowe są o wiele mocniejsze i bogatsze. W tej przekąsce/sałatce, główną rolę smakowo/zapachową odgrywa kumin (kmin rzymski) którego w żaden sposób nie można mylić ze znanym nam i swojskim kminkiem. Orientalny smak podbija tu również świeża kolendra i prażony sezam… no i oczywiście cieciorka…

Produkty

-słoik gotowanej cieciorki w zalewie wodnej

-pęczek świeżej kolendry

-3 zmiażdżone ząbki czosnku

-2-3 łyżeczki musztardy dijon

-łyżeczka cukru brzozowego lub brązowego

-olej sezamowy

-uprażone na suchej patelni ziarna sezamu

-kumin

-szczypta soli do smaku

Wykonanie

Cieciorkę odcedzić z zalewy i wyłożyć na salaterkę. Dodać czosnek, musztardę, cukier brzozowy, odrobinę oleju sezamowego i szczyptę soli. Posypać obficie kuminem, dodać poszatkowany pęczek kolendry i wszystko wymieszać. Na wierzch posypać prażone ziarna sezamu.

Ps. Można również uprażyć orzechy nerkowca

Smacznego

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *