Zapraszam po szybki przepis na zdrową przekąskę o orientalnym aromacie i egzotycznym smaku.
Orientalne smaki weszły do mojej kuchni na stałe, sporo ich można znaleźć na blogu. Aromat, i egzotyczny bukiet smakowy tych potraw, przywołują niezapomniane wspomnienia z podróży o każdej porze roku. Do codziennego menu, dodają smak wakacji i miło spędzonych chwil. Z każdej podróży przywożę rosnące w danym miejscu przyprawy, nawet takie które można kupić u nas. Niejednokrotnie przekonałam się, że ich walory smakowo/zapachowe są o wiele mocniejsze i bogatsze. W tej przekąsce/sałatce, główną rolę smakowo/zapachową odgrywa kumin (kmin rzymski) którego w żaden sposób nie można mylić ze znanym nam i swojskim kminkiem. Orientalny smak podbija tu również świeża kolendra i prażony sezam… no i oczywiście cieciorka…
Produkty
-słoik gotowanej cieciorki w zalewie wodnej
-pęczek świeżej kolendry
-3 zmiażdżone ząbki czosnku
-2-3 łyżeczki musztardy dijon
-łyżeczka cukru brzozowego lub brązowego
-olej sezamowy
-uprażone na suchej patelni ziarna sezamu
-kumin
-szczypta soli do smaku
Wykonanie
Cieciorkę odcedzić z zalewy i wyłożyć na salaterkę. Dodać czosnek, musztardę, cukier brzozowy, odrobinę oleju sezamowego i szczyptę soli. Posypać obficie kuminem, dodać poszatkowany pęczek kolendry i wszystko wymieszać. Na wierzch posypać prażone ziarna sezamu.
Ps. Można również uprażyć orzechy nerkowca
Smacznego
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)