Paneer ze szparagami w sosie sezamowym

Paneer to niskotłuszczowy, indyjski ser wytwarzany z mleka krowiego. Ma delikatny, neutralny smak, dzięki czemu jest wdzięcznym dodatkiem do wielu potraw.

Dzisiaj jedna z nich – w mojej – super aromatycznej wersji.

Ser paneer to pełnowartościowe, sycące źródło białka, dlatego idealnie nadaje się do dań obiadowych – ale nie tylko.

Można go bez problemu kupić w sklepach z produktami kolonialnymi.

W kuchni indyjskiej podaje się go na wiele sposobów: marynowany, smażony, pieczony w piecu tandori i duszony w różnych sosach.

Ja dzisiaj proponuję paneer w sosie sezamowym ze szparagami, pieczarkami i aromatyczną przyprawą briani… słowem…

jednogarnkowe, pełnowartościowe, aromatyczne danie obiadowe.

 

Produkty

– opakowanie sera paneer

-pęczek zielonych szparagów

-200g pieczarek

-puszka krojonych pomidorów

-cebula pokrojona w kostkę

-świeża kolendra lub jeżeli ktoś nie lubi – natka pietruszki

-2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

-ziarna prażonego sezamu

-olej sezamowy

-przyprawa Briani lub Kumin

-przyprawa chili

-sól i pieprz do smaku

-płatki drożdży (do lekkiego zagęszczenia)

Przygotowanie

Ser paneer pokroić w grubą kostkę. Zrumienić na oleju sezamowym razem z cebulą i czosnkiem. Dodać pomidory, pokrojone w ćwiartki pieczarki, 4-5 cm kawałki szparagów i ziarna prażonego sezamu. Przyprawić kuminem lub briani, chili, sola i pieprzem. Na koniec zagęścić płatkami drożdży i wkroić świeżą kolendrę. Podawać jako danie jednogarnkowe, albo z kaszą, ryżem lub/i ulubionymi warzywami.

Smacznego

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *