O tym, że lubię smak papryki faszerowanej mięsem pisałam już kilkukrotnie. Wariacje na temat tej potrawy podawałam już tutaj i tutaj. Chyba najwyższy już czas na przedstawienie pierwowzoru 🙂
Mój przepis, jak zazwyczaj jest mniej tłusty, bezmączny i bez zbędnych wypełniaczy w postaci np. ryżu. Jest więc kolejną nietuczącą propozycją zdrowego, pełnowartościowego posiłku 🙂
Składniki
Proporcje na pół kg mięsa
– kilka średniej wielkości papryk, najlepiej zielone ewentualnie białe
– wołowe mięso mielone
– pomidory w puszce lub bardzo dojrzałe świeże
– 3-4 łyżki otrąb owsianych
– 1 jajko
– ok. pół szkl. mleka
– ok. pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie łyżka skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu
Przygotowanie
Do mięsa dodać jajko, otręby, gałkę, paprykę w proszku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i połączyć składniki. Papryki odkroić od strony ogonków, tak aby były mniej więcej równej wysokości i wydrążyć środki. Z odkrojonych części papryk wyciąć ogonki i pokroić w kawałki ( zostaną wykorzystane do sosu) . Wydrążone papryki napełnić farszem. Ustawić w płaskim, szerokim garnku farszem do góry. Zalać wodą, tak aby papryki były lekko przykryte wodą. Dodać pomidory i pokrojone kawałki papryki. Delikatnie posolić. Gotować ok. 30-40 minut aż papryka będzie miękka. Pozwolić aby nadmiar wody się wygotował. Na koniec wymieszać w zimnym mleku skrobię kukurydzianą i dodać do sosu. Delikatnie wymieszać, zagotować krótko i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać polewając sosem z kawałkami pomidorów i papryki.
Smacznego 🙂
Ps.
– Ponieważ zostało mi trochę mięsa a nie miałam więcej zielonej papryki, wykorzystałam żółtą, którą miałam w lodówce. Tym samym upewniłam się, że do faszerowania najbardziej mi jednak odpowiada zielona 🙂
– Do sosu można dodać paprykę w różnych kolorach. Będzie bardziej kolorowo i jeszcze bardziej paprykowo 🙂