Uwielbiam faszerowaną paprykę. Zieloną albo białą. Nafaszerowaną mielonym mięsem i duszoną w pomidorach. Smak sosu pomidorowego połączony ze smakiem papryki jest dla mnie genialnym połączeniem. Kiedy mam na niego ochotę, tak na szybko, bez zbędnych ceregieli i kiedy mam tylko jedną/dwie papryki, wykorzystuję ten właśnie wymyślony kiedyś przeze mnie przepis na potrawkę o smaku faszerowanej papryki 🙂
Potrzebne składniki
-500g wołowego mięsa mielonego
-1-2 papryki zielone lub białe
-1-2 łyżki otrąb owsianych
-puszka pomidorów krojonych
-mielona słodka papryka
-mielona gałka muszkatołowa
-sól i pieprz do smaku
-ok.1/2 szklanki mleka 2%
Przygotowanie
Mięso oprószyć słodką papryką i podsmażyć bez tłuszczu. Paprykę pokroić w kostkę, paseczki czy jakkolwiek lubimy. Dodać do mięsa razem z pomidorami z puszki. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Podlać mlekiem i dusić aż papryka będzie miękka. Jeżeli będzie zbyt geste dodać więcej mleka lub podlać wodą. Mleko łagodzi kwaśność pomidorów i w połączeniu z nimi lekko zagęszcza potrawę. Nie potrzeba już dodawać żadnej mąki ani śmietany, Bardzo ważny w tym przepisie jest smak gałki muszkatołowej połączony z papryką i pomidorami 🙂
Podawać z brązowym ryżem lub kaszą perłową – tak jak ja tym razem.
Smacznego 🙂
