Pasztet z galaretką z żurawiny

Podzielę się dzisiaj przepisem na pasztet, który robię tylko na wyjątkowe okazje. Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia są bez wątpienia jedną z nich.

Dlaczego uważam, że warto przygotować w Święta coś wyjątkowego ? A no, dlatego, żeby podkreślić ich odświętność i wyjątkowość na różne sposoby – również przygotowując odświętne, niecodzienne potrawy. Pasztet, który dzisiaj proponuję, jest niezwykle bogaty zarówno w składzie, jak i w smaku. Przygotowanie go, to również nie jest przysłowiowe „5 minut”, ale kiedy jeśli nie w Święta 🙂

Składniki

-po 30 dag wątróbki drobiowej+wieprzowiny+cielęciny+drobiu+piersi indyka

-20 dag surowego boczku

-2 jajka

-kajzerka

-jogurt grecki

-cebula

-3 ząbki czosnku

50 ml winiaku

-10 dag łuskanych pistacji

-2 łyżki posiekanej natki+pół łyżeczki suszonego tymianku oraz imbiru

-sok i skórka otarta z cytryny

-sól+pieprz

Do galaretki

-30 dag owoców żurawiny

-1-2 łyżeczki masła

-1-2 łyżeczki ksylitolu

-żelatyna

Przygotowanie

Filety z indyka pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, natrzeć skórką, posypać solą i pieprzem i wstawić do lodówki. Kajzerkę namoczyć w jogurcie. Mięsa zmielić, dodać jajka, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, orzechy, winiak, natkę, tymianek, imbir oraz namoczoną kajzerkę. Masę wyrobić, doprawić solą i pieprzem. W natłuszczonej formie ułożyć pół masy, na niej wzdłuż, po środku filety z indyka i pozostałą część masy. Piec w kąpieli wodnej ok. 1,5 godziny w 180 st. Odstawić do ostygnięcia. W razie potrzeby odlać nadmiar płynu powstałego przy pieczeniu. Żurawinę poddusić na patelni z masłem, aż się rozgotuje, w razie potrzeby dosłodzić ksylotolem. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zalać nią żurawinę i wymieszać. Gęstniejącą galaretka obłożyć ostudzony pasztet. Posypać pokruszonymi pistacjami.

Ps. W przepisie z którego korzystałam, galaretka miała być zrobiona z soku żurawinowego i to jest opcja dla leniwych i nie zważających na cukier. Ja postanowiłam zrobić bardziej wartościową wersję, z owocu żurawiny i bez cukru… i zapewniam, że naprawdę warto. Tak przygotowana żurawina (bez żelatyny), jest o niebo lepsza od tych gotowych w słoiczkach i można ją dodawać do wszystkich mięs.

Smacznego 🙂

dsc05052

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 myśli nt. „Pasztet z galaretką z żurawiny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *