Pełnoziarniste penne z sosem truflowym

Pyszny, truflowy smak to nie jedyna zaleta tego dania – dzisiejsza propozycja, to również lżejsza i mniej tucząca wersja tego przysmaku. Aby tak się stało, wystarczy zwykły makaron zastąpić makaronem z mąki pełnoziarnistej, a zamiast śmietany w sosie wykorzystać jogurt i mleko. Dzięki temu potrawa staje się mniej tłusta i ma więcej cennego błonnika.

Składniki:

-pełnoziarnisty makaron penne

-słoiczek pasty truflowej

-ok. 5-10g. szynki pokrojonej w słupki

-opakowanie świeżej rukoli lub szpinaku

-cebula pokrojona w kostkę

-1-2 zmiażdżone ząbki czosnku

-ok. 200ml jogurtu greckiego i tyle samo mleka

-ser parmezan

-oliwa truflowa

-łyżka mąki pełnoziarnistej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Makaron ugotować z odrobiną oliwy truflowej. Odcedzić, bez przelewania wodą. Na patelni podsmażyć cebulę z szynką. Jogurt wymieszać z częścią mleka, tak aby powstała konsystencja śmietany. Zalać cebulę z szynką. Dodać rukolę/szpinak i czosnek. Łyżkę mąki pełnoziarnistej wymieszać w odrobinie mleka i dodać do sosu. W razie potrzeby dolewać mleko, aby sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę pogotować. Na talerzu posypać parmezanem.

Smacznego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *