Pyszny, truflowy smak to nie jedyna zaleta tego dania – dzisiejsza propozycja, to również lżejsza i mniej tucząca wersja tego przysmaku. Aby tak się stało, wystarczy zwykły makaron zastąpić makaronem z mąki pełnoziarnistej, a zamiast śmietany w sosie wykorzystać jogurt i mleko. Dzięki temu potrawa staje się mniej tłusta i ma więcej cennego błonnika.
Składniki:
-pełnoziarnisty makaron penne
-słoiczek pasty truflowej
-ok. 5-10g. szynki pokrojonej w słupki
-opakowanie świeżej rukoli lub szpinaku
-cebula pokrojona w kostkę
-1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
-ok. 200ml jogurtu greckiego i tyle samo mleka
-ser parmezan
-oliwa truflowa
-łyżka mąki pełnoziarnistej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotować z odrobiną oliwy truflowej. Odcedzić, bez przelewania wodą. Na patelni podsmażyć cebulę z szynką. Jogurt wymieszać z częścią mleka, tak aby powstała konsystencja śmietany. Zalać cebulę z szynką. Dodać rukolę/szpinak i czosnek. Łyżkę mąki pełnoziarnistej wymieszać w odrobinie mleka i dodać do sosu. W razie potrzeby dolewać mleko, aby sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę pogotować. Na talerzu posypać parmezanem.
Smacznego