Kontynuując temat ziemniaków i zdrowszych sposobów ich podania, nie sposób nie wspomnieć o batatach. Najprostszym i najszybszym sposobem podania batatów jest ich upieczenie. Aromatyczny rozmaryn i tzatzykowa wariacja, sprawiają że trzeba się mocno pilnować, aby nie przesadzić z ilością.
Bataty, to bardziej wartościowa, słodka odmiana ziemniaków. Warto po nie czasami sięgnąć, ponieważ mają sporo zalet. Wprawdzie wartość kaloryczną mają podobną do zwykłych ziemniaków, ale bataty mają więcej błonnika, który spowalnia wchłanianie węglowodanów i poprawia pracę jelit. Dzięki temu, nie wszystkie kalorie zostają wchłonięte przez organizm. Mają również więcej niż zwykłe ziemniaki witamin i minerałów. Są bogatym źródłem antyoksydantów-karetonoidów i luteiny wspomagającej lepsze widzenie. Indeks glikemiczny batatów, to ok. 50 IG – to oznacza, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi pozostanie stabilny. Te zalety sprawiają, że kiedy mam ochotę na pieczone ziemniaczki, wybieram właśnie bataty. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, a i pieką się szybciej niż zwykłe – to dodatkowa zaleta batatów. Dobrze smakują np. z dipem jogurtowo-czosnkowym czy z pastą z awokado i szczypiorkiem. Tym razem jednak proponuję wariację na temat sosu tzatzyki… z serem feta. Dla mnie to nowe, smakowite połączenie greckich smaków i właściwie nie wiem dlaczego grecy tego nie wymyślili… a może wymyślili tylko ja o tym dotąd nie wiedziałam 🙂
Produkty
-bataty
-oliwa z oliwek
-rozmaryn
-pieprz
Tzatzyki
-100 g. sera feta
-200 g. jogurtu light
-świeży ogórek
-1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki oczyścić i pokroić ze skórką w talarki lub słupki. Na dłonie wylać odrobinę oleju i natrzeć nimi ziemniaki. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć ziemniaki i posypać suszonym lub świeżym rozmarynem. Piec około 20-30 minut. W tym czasie przygotować sos. Ser feta zmiksować z jogurtem i czosnkiem na gładka masę. Ogórek zetrzeć razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami. Odcisnąć wodę z ogórków i wymieszać z masą jogurtowo-serową. Można dodać pieprz i koperek.
Smacznego 🙂