Oto zdrowsza opcja typowego polskiego obiadu, którego w oryginalnej wersji nie powinno się jeść zbyt często. To wersja o wiele lżejsza i jednocześnie smaczna. Mięso pozostaje soczyste a kalafior w postaci puree, nie jest tym samym kalafiorem, który znamy 🙂
Przygotowanie
Kalafior świeży lub mrożony, ugotować do miękkości z solą i ok. 1/2 łyżeczki mielonego kminku. Odcedzić, pozwolić aby woda dobrze odparowała. Następnie zmiksować na puree, Można dodać troszkę masła i jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze solą do smaku.
Piersi indyka podzielić na kotlety, rozbić tłuczkiem tak, aby nie były grube… wtedy usmażą się szybciej i nie będą musiały przebywać zbyt długo na patelni. Posypać solą i pieprzem. W jednej miseczce roztrzepać jajka, do drugiej wsypać wiórki kokosowe. Kotlety obtaczać w jajku, potem we wiórkach. Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Smażyć na średnim ogniu, uważając aby wiórki się nie przypiekły. Mają mieć złoty kolor… nie brązowy.
Podawać z puree z kalafiora, posypać koperkiem. Można dodać dowolną, ulubioną surówkę.
Smacznego 🙂
Tak smacznie wygląda… Mniam 🙂