Jesień, to ta magiczna pora roku w której po gorącym lecie, znów chętniej zaglądamy do kuchni. Więcej czasu spędzamy w domu i uprzyjemniamy sobie jesienne wieczory łasuchując przygotowane smakołyki. Aby nie obudzić się wiosną z nadprogramowymi kilogramami, warto już dzisiaj pomyśleć o minimalizowaniu tych niechcianych nadwyżek. Nie musimy rezygnować ze wszystkich ulubionych potraw, najczęściej wystarczy je tylko odpowiednio zmodyfikować. Dzisiaj czas na zdrowszą wersję ulubionych placuszków z jabłkami.
Placuszki z jabłkami, to jeden z przysmaków, które w swej pierwotnej wersji są równie pyszne, co bezlitośnie tuczące. Bo i biała mąka i tłuszcz i cukier. Aby stały się bardziej przyjazne dla zdrowia i sylwetki, wystarczy zamiast białej, oczyszczonej mąki użyć mąki pełnoziarnistej, co w połączeniu z mąką kokosową, jabłuszkami ze skórką i cynamonem – daje nam pyszną, aromatyczną, super błonnikową przekąskę. Ale to nie wszystko. bo zamiast smażenia na patelni z tłuszczem, placuszki zostały upieczone w piekarniku, I oczywiście nie ma w nich białego cukru.
Produkty
-300g pszennej mąki pełnoziarnistej
-150g mąki kokosowej
-ok. 1 kg jabłek
-2 jajka
-ok. pół szklanki maślanki lub kefiru
-ok. pół szklanki mleka
-woda według potrzeby
-po kilka kropel esencji cynamonowej i waniliowej
-cynamon
-szczypta soli
-papier do pieczenia
-opcjonalnie do posypania cukier brzozowy – ksylitol
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do ok. 200* C. Z mąki, jajek, mleka, maślanki, wody, esencji i szczypty soli wymieszać ciasto, tak aby miało konsystencję gęstej śmietany. Jabłka ze skórką pokroić w półksiężycowe plasterki. Dodać do miski z ciastem tyle jabłek, aby było ich więcej niż ciasta.
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i formować łyżką nieduże placuszki. Piec ok. 20 minut. Podawać posypane cynamonem i ewentualnie ( w zależności od słodkości jabłek ) cukrem brzozowym – ksylitolem
Placuszki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego łasuchowania.